eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Empty money in wallet and unemployment concept.
Nyitókép: Thanakhorn khaekram/Getty Images

Romlik az emberek gazdasági közérzete - Századvég-felmérés

A Századvég Konjunktúrakutató júliusi felmérése szerint enyhén romlott a lakosság konjunktúraérzete, míg a vállalkozások konjunktúraérzete valamivel kedvezőbbé vált. A lakosság ugyanakkor nem bízik abban, hogy a korábbihoz hasonló mértékben tud megtakarítani, a vállalatok pedig több más mellett a kedvezőtlen árfolyamhatások miatt tartanak - mondta az InfoRádiónak a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője, Isépy Tamás.

A hozzáférhető adatokból az látszik, hogy a magyar lakosság konjunktúraérzete romlik - mondta az InfoRádióban Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője.

"Ha egy trendet vizsgálunk, az index decemberben -29,9 pontos volt, és volt egy 5-6 hónapig tartó növekedés, most viszont visszaesés volt az indexben, -22,5 ponton áll. Romlás figyelhető meg. Azonban a vállalatoknál kis mértékű javulás van, kvázi hibahatáron belül, -16,4-ről -16,2-re javult az index, tavaly október óta figyelhető meg egy javuló tendencia, pici változás látható júniusról júliusra" - részletezte.

Hogy alapvetően milyen félelmek mozgatják az indexeket, arról azt mondta, a lakosság "könnyebben reagál enyhébb dolgokra", mint a vállalatok, amelyek hosszabb távokra kötnek szerződéseket árupiacon, devizapiacon vagy a szolgáltatások piacán, "jobban látják a jövőt".

A lakosság számára azt a kérdést emeltek ki, hogy hogyan tekintenek jövőbeni megtakarításaik felé, felmérésükben pedig azt látták, az emberek pesszimisták lettek, kisebb megtakarítással számolnak (27,2 százaléknyian, 9 százalékkal többen, mint egy hónappal korábban).

A vállalatok esetében az értékesítési árak adnak leginkább okot aggodalomra, "a lakosságra vagy a más vállalatokra nem tudnak olyan árakat ráterhelni", illetve az árfolyam, amellyel kapcsolatban most az a várakozás, hogy a következő egy évben romlani fog a forint a főbb devizákhoz képest.

"Azt látjuk, hogy a vállalatoknál az infláció, vagyis az árak átterhelhetősége és az árfolyam az, ami domináns" - foglalta össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×