eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nagy István: máris látszanak a kötelező bolti akciók pozitív hatásai

A tárcavezető szerint az áruházak az intézkedést nem teherként élik meg, hanem versenylehetőségként.

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.

Nagy István eredménynek nevezte, hogy nemcsak 20 terméknél vezetik be a kötelező akciózást, hanem sokkal többnél, vásárló és vevőcsalogatóként.

"Fantasztikus dolog ez, hiszen a versenyt használjuk arra, hogy meg tudjuk védeni a vásárlókat a drágulástól. Az a felelősségérzet, hogy a magyar kormányra mindig számíthatnak a vásárlók, számíthatnak a magyar emberek, ez most is bebizonyosodott" - fogalmazott Nagy István.

Az élelmiszer árának inflációja az elhibázott brüsszeli szankciók, illetve a szomszédban zajló háború miatt emelkedett - ismételte meg a kormányzati álláspontot. Hozzátette, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az elmúlt években nagyon nagy "próbatételeknek" volt kitéve. Ezek között megemlítette a koronavírus-járványt, a "történelmi mértékű" aszályt és a háborút. Utóbbi szankciós politikával járt, ami energiaválságot okozott, így sokkal drágább lett a műtrágya, és alapjaiban változott meg az addig megszokott menetrend.

Nagy István jelezte: januárban megtört ennek az élelmiszer-inflációnak az íve és azóta fokozatosan - hónapról-hónapra - csökken.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad érvényben az ukrán gabona tilalma, azt válaszolta: ezt első lépőcsőben június 5-ig engedélyezték, majd egy hosszabb határidőt tűztek ki célul, mindaddig, míg az aratásnak vége nem lesz, addig biztosítani kell, hogy a raktárak kiürüljenek, legyen helye a magyar gabonának is a betározáshoz.

A miniszter hangsúlyozta, hogy szigorúan ellenőriznek minden egyes "gabonatételt", és találtak is vegyszerrel, GMO-val szennyezett gabonát. Hozzátette: nem fordulhat elő, hogy ezek forgalomba kerüljenek az országban, mert a magyar fogyasztóknak "tartozunk azzal a felelősséggel, hogy csak minőségi termék kerülhet az asztalukra".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×