eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Insurance agent presentation and consultations with a lawyer or insurance agent. Law and insurance.
Nyitókép: scyther5/Getty Images

Magyarokat is érinthet egy biztosító bezárása

Magyarországon korábban határon átnyúló biztosítóként működött, de már korlátozták a tevékenységét.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét és kezdeményezi annak felszámolását.

A társaság határon átnyúló biztosítóként működött itthon, azonban – a közjó védelmére szóló uniós jogkörével élve – a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításainak itthoni forgalmazását. A társaság magyar ügyfeleinek a szlovák felszámolónál kell majd jeleznie követelési igényét, a magyar jegybank tájékoztatást nyújt majd a folyamat kapcsán a tudomására jutó információkról - közölte az MNB.

A szlovák cég június 5-től nem köthet új biztosítási szerződéseket, biztosítási tevékenysége kizárólag a követelések érvényesítésére és a kötelezettségek rendezésére korlátozódik.

Az engedély visszavonása nem jelenti a meglévő biztosítási szerződések azonnali megszűnését.

A felszámolási eljárás megindításáig az ügyfelek biztosítási fedezettel, biztosítási szolgáltatások kifizetésének jogával és a biztosítási szerződésekből eredő egyéb követelésekkel rendelkeznek. Az NBS június 7-én nyújtotta be kérelmét a bíróságra a felszámolás megindítására és a felszámoló kijelölésére.

Miután az MNB négy éve megtiltotta a cégnek a magyarországi szerződéskötést, azt is jelezte a hazai ügyfeleknek: érdemes tájékozódni a Novis Biztosító helyzetéről és ez alapján – a szerződésük adta keretek közt – felelős döntést hozni biztosításukról. A társaságtól kapott korábbi tájékoztatás szerint kevesebb mint 7 ezer ügyfélnek volt biztosítása a Novisnál.

A szlovák felszámoló értesíti majd a magyarországi ügyfeleket (is) a felszámolás megindultáról, s tájékoztatja őket arról is, hogy hogyan és mikor kell a Novis Biztosítóval szembeni követeléseiket nyilvántartásba venni. Az NBS javaslata szerint a biztosítási kötvénytulajdonosoknak a szlovák biztosító számukra küldött legutóbbi kimutatásában szereplő összeget (biztosítási számlájuk értékét) célszerű majd követelésként beadni.

A most "lekapcsolt" szlovák cég korántsem volt problémamentes: a magyar jegybank mostanáig is fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytatott a Novis Biztosítónál annak panaszkezelését, ügyféltájékoztatását, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó jogszabálynak való megfelelést áttekintve. Korábban pedig az NBS is már több intézkedést hozott a biztosítóval szemben annak szabálytalanságai miatt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×