eur:
395.92
usd:
365.07
bux:
65545.08
2024. március 19. kedd Bánk, József
Napelempanelek az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkjában Mezőcsát határában az átadás napján, 2023. június 6-án. A mezőcsáti erőmű évente összesen 372 GWh villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére. Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Átadták az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkját

Annyi áramot termel évente, hogy az Mezőcsát 21 évnyi vagy Debrecen fél évnyi energiafelhasználását biztosítja.

Mivel Magyarország összeségében a felhasznált energia 76 százalékát importálja, ezért a kormány legfontosabb feladatának tartja, hogy erősítse Magyarország energiafüggetlenedését, garantálja az ellátás biztonságát, minden nyomás ellenére megőrizze a rezsicsökkentés eredményeit, elérhető szinten tartsa az energiaárakat, ugyanakkor megfeleljen a növekvő energiaigényeknek és a klímapolitikai céloknak is - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter kedden Mezőcsáton, ahol az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkját adták át.

A miniszter hangsúlyozta, ahhoz hogy mindezt elérjék,

  • csökkenteni kell az ország földgázigényét,
  • az energiamixben növelni kell a villamos energia, azon belül is az alternatív forrásokból származó villamosenergia arányát,
  • új termelő és tároló kapacitásokat kell kiépíteni és
  • meg kell valósítani azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek a növekvő villamosenergia-igényt kiszolgálják.

A mezőcsáti erőmű évente 372 gigawattóra (GWh) villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére.

Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Lantos Csaba hangsúlyozta, látni kell azt is, hogy atomenergiára továbbra is szüksége van Magyarországnak, energiafüggetlenségünk egyik meghatározó eleme Paks 1, és ezért folytatják Paks 2 megvalósítását is. Emellett nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy az energiaállátás biztonsága, az energiaár, a zöld gazdaság térnyerése egyben a gazdasági versenyképesség kérdései is.

Az energiaügyi miniszter felidézte:

  • egy közelmúltban megjelent elemzés szerint Magyarországon a világon a hatodik, Európában a harmadik legnagyobb a napenergia részaránya a villamosenergia-mixben - mondta a miniszter.
  • Tavaly 1100 megawatt új naperőművi és napelemes kapacitás épült ki az országban, több mint korábban bármelyik évben, ma pedig már 4850 megawatt fölött van az összes telepített naperőmű kapacitás.
  • Ez több mint kétharmada az ország átlagos elektromosáram-fogyasztásának.
  • A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célszámot már egy-két éven belül elérhetjük, az eredeti határidőre akár kétszeresen is meghaladhatjuk.

Nagyobb és kisebb létesítmények

2022 végén a magyar villamosenergia-rendszer 50 kilowatt feletti naperőműveinek teljesítőképessége 2525 megawatt volt, a beépített ipari összkapacitás június elsején túllépte a 3000 megawattos értéket, azaz mintegy 500 megawattos a növekedés az elmúlt fél évben.

Lantos Csaba kiemelte, a háztartási méretű, 50 kilowatt alatti naperőműves kategóriában a beépített teljesítőképesség jelenleg 1854 megawatt. A növekedés itt is dinamikus, az idei fél évben meghaladta a 360 megawattot, emellett

áprilisban a háztartási méretű napelemes rendszerek száma meghaladta a 200 ezer darabot.

A tavalyi 1100 megawattos bővüléshez képest 2023 első öt hónapjában mintegy 840 megawatt új kapacitás kapcsolódott be a hazai villamosenergia-rendszerbe - jegyezte meg a miniszter. Az időjárásfüggő energiahordozók rendszerbe illesztéséhez ugyanakkor hálózati rugalmasságra, kiegyenlítő és tárolókapacitásra van szükség, ezért a kormány támogatja az hálózatfejlesztési beruházásokat az ország minden részében, összesen mintegy 160 milliárd forint értékben - mondta Lantos Csaba.

Az eseményen Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a beruházás regionális és országos jelentőségű is, hiszen

ez a napelempark fogja adni az országban a naperőművek által előállított villamos energiának a 8 százalékát.

A beruházás miatt jelentősen megnő majd Mezőcsát iparűzési adóból származó bevétele, több mint 10 milliárdos árbevétel várható a cégektől.

Biczók András, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) vezérigazgatója elmondta, a következő négy évben mintegy 400 milliárd forint értékű fejlesztést, korszerűsítést, kapacitásbővítést terveznek az új erőművi csatlakozási igények és újraiparosítással összefüggő fogyasztói igények hatékony kiszolgálása érdekében. Mezőcsáton egy 6 milliárd forintos beruházással egy új kapcsolóállomást létesítettek a napelempark mellett.

A Mavir háttéranyaga szerint az állomás jelenlegi kiépítéssel két 220 kilowattos távvezeték fogadására, továbbá a naperőművek 220 kilowattos csatlakoztatására alkalmas.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×