eur:
389.91
usd:
363.81
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: YouTube/Barcelona School of Economics

Elhunyt a világszerte ismert Nobel-díjas közgazdász

Robert Lucas Jr., az újklasszikus közgazdasági iskola legnevesebb alakja, a közgazdaságtudomány egyik legnagyobb hatású művelője 85 éves volt.

A május 15-én elhunyt tudós többek között a racionális várakozások fejlesztéséért és alkalmazásáért érdemelte ki a Nobel-díjat 1995-ben, az indoklás szerint "Lucas volt az a közgazdász, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a makroökonómiai kutatásokra a 70-es évek óta" - írta a Portfolio.

Munkája megmutatta, hogy mivel az emberek racionális döntéseket hoznak gazdasági jólétükről, cselekedeteik megváltoztathatják a kormányzati politikák várható eredményeit. Kutatási eredményeinek tovagyűrűző hatása volt a makrogazdasági elemzésekre és a gazdaságpolitikára, mivel a kormányokat és a központi bankokat kritikusabb gondolkodásra késztette saját döntéseik hatékonyságát illetően.

A "Lucas-kritika" néven ismert az az elképzelés, hogy a közgazdászok csak akkor tudják megfelelően megjósolni a politikai változások hatásait, ha az egyéni döntéseket, különösen magával a politikával kapcsolatos várakozásokat is figyelembe veszik. Ez egyike annak a számos jelentős hozzájárulásnak, amelyet Lucas a közgazdasági elmélethez tett pályafutása során - a beruházásoktól a munkanélküliségig, a gazdasági növekedéstől a monetáris politikáig terjedő területeken.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×