eur:
389.14
usd:
363.49
bux:
68169.45
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Smiling woman touching credit card on the credit card reader for contactless payment
Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Bankkártya vagy készpénz – jegybanki tanácsok és tippek utazóknak

Kommunikációs kampányt indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyári utazások alatti pénzügyi döntések támogatására. Ennek keretében gyakorlati tanácsokkal és hasznos tippekkel segítik a körültekintő utazástervezést.

A Pénzügyi Navigátor honlapján e célra összeállított tematikus tartalmakból, a közösségi médiában, a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban, illetve az MNB ügyfélszolgálatán is kaphatunk segítséget a témában – hívja fel a figyelmet az MNB.

Külföldön a készpénzhez képest előnyösebb megoldás lehet a bankkártya, biztonságát tekintve (az átváltott valuta pl. elveszhet, vagy megrongálódhat), illetve egyszerű használata miatt is, miközben azért kisebb összeget érdemes készpénzben is magunkkal vinni.

Utazás előtt bankkártyánk kapcsán célszerű megtenni néhány óvintézkedést:

  • ha szükséges, érdemes felemeltetni a kártyánkon beállított költési limiteket vagy a napi lehetséges tranzakciók darabszámát is;
  • hasznos lehet jelezni bankunk ügyfélszolgálatának, hogy a bankkártyánkat külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer szokatlan helyről érkező tranzakciónak minősítse azt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy fontos tájékozódni az utazás helyének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártyaműveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról.

A legtöbb országban – Magyarországhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, azonban a készpénzfelvételnek a magyarországinál általában magasabb a költsége

– emelték ki.

Fizetésnél, készpénzfelvételnél a kártyatársaságok a külföldi kártyás ügyletek összegét először euróban vagy amerikai dollárban terhelik tovább a magyarországi hitelintézet felé, függetlenül attól, melyik országban történt a fizetés. Ha a kártyához forintszámla kapcsolódik, akkor a hazai bank ezután egy előre meghatározott árfolyamon átváltja a kártyatársaság által küldött összeget forintra. Ha tehát nem az Egyesült Államokban vagy az euróövezetben nyaralunk, akkor két átváltás is történhet – magyarázta közleményében az MNB.

Külföldi tranzakcióknál lehetőség van úgynevezett helyszíni átváltásra (dinamikus valutakonverzióra, DCC) is, ha a POS-terminál vagy ATM felkínál ilyet. Ez azt jelenti, hogy a vásárlást vagy készpénzfelvételt átlátható módon már a külföldi helyszínen forint alapon végezhetjük el (a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó fix forintösszeget).

Az Európai Gazdasági Térségben az ATM-en vagy POS terminálon DCC igénybevételével bonyolított kártyás fizetési műveleteknél a pénznemek közötti átváltás teljes díjáról az Európai Központi Bank legfrissebb euró devizaárfolyamához képest számított százalékos árrés formájában –

a fizetési művelet kezdeményezése előtt az ATM-en és az értékesítés helyén (például a kasszánál vagy digitális formában a POS terminálon, illetve online vásárlás esetén a képernyőn) – is tájékoztatást kell kapnunk

– hívta fel a figyelmet a jegybank.

E szolgáltatás azonban jellemzően többletköltséggel jár, mert a számított árfolyam kedvezőtlenebb a fogyasztónak, illetve az üzemeltetést végző külföldi szolgáltató is díjat számíthat fel. A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget nem kötelező elfogadni: minden esetben dönthetünk úgy (s e választási lehetőséget a szolgáltatóknak az ATM vagy POS kijelzőjén is jól láthatóan meg kell jeleníteniük), hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizetjük ki. Ekkor a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a – jellemzően kedvezőbb árfolyamú – „hagyományos” kártyatársasági (például VISA, MasterCard) és banki átváltással történik – ismertette az MNB.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×