eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Csehországban így csökkent az infláció

Feleakkora az áprilisi cseh infláció, mint a magyar.

Áprilisban 12,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a márciusi 15,0 százalékról - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.

Havi szinten a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek, elsősorban az élelmiszerek drágulása mérséklődött.

A csehországi infláció lassulása már harmadik hónapja tart.

Az éves szintű infláció tavaly március óta most volt a legalacsonyabb: mindkét hónapban 12,7 százalék.

Az áprilisi inflációt jelentősen befolyásolta az élelmiszerárak alakulása. Éves összehasonlításban az élelmiszerek drágulása 17 százalékra mérséklődött. Havi szinten tavaly október óta most először mértek csökkenést - mondta újságíróknak Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtóértekezleten.

Közlése szerint gyakorlatilag az összes alapvető élelmiszerfajta árának növekedése mérséklődött áprilisban: a lisztnél 6,3 százalékos volt a növekedés, a márciusi 32,6 százalék után, a húsnál 12,7 százalék, míg márciusban 22,7 százalékos volt az áremelkedés mértéke, a tojásnál 75,5 százalékról 41,2 százalékra mérséklődött a drágulás.

A háztartási kiadások terén mérséklődött a villany és a földgáz árának emelkedése, és lassabban nőttek a fűtés valamint a melegvíz-szolgáltatás árai is.

A másik oldalon például a nyári üdülések árai mintegy 20 százalékkal, a szállodai szobák és a vendéglői árak 17,4 százalékkal emelkedtek.

Az áprilisi infláció lassulása nagyobb volt, mint azt a cseh piaci elemzők várták. A várakozások szerint a csehországi infláció júniusban-júliusban kerülhet tíz százalék alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×