eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke a Budapesti Értéktőzsde kereskedését indító csengetésén 2019. november 22-én. Az értéktőzsdén huszonöt éve kezdték meg a kereskedést a társaság részvényeivel.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Eldőlt, mennyi osztalékot fizet a Richter a múlt évi eredménye után

Sikeres évet zárt 2022-ben a Richter Gedeon Nyrt. – erről számoltak be a társaság rendes éves közgyűlésén a vállalat vezetői. A részvényesek a Richter elmúlt 30 éves történetében először két javaslatról is dönthettek az osztalék kifizetésre vonatkozóan.

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a közgyűlésen azt mondta, hogy rendkívül jó évet zárt a vállalat, annak ellenére, hogy számos piacon bizonytalanná vált a gazdasági növekedés, miközben szembe kellett néznie az inflációs nyomással, a magas árfolyam-volatilitással és a megnövekedett kamatokkal.

Orbán Gábor szerint pénzügyi értelemben minden idők legsikeresebb évét zárták 2022-ben. A számos geopolitikai és egyéb nehézségek ellenére 800 milliárd forint fölötti árbevételt értek el. Noha sok, egyszerű tétel nehezítette az év végén a „dolgukat”, az üzemi eredmény végül 150 milliárd fölé érkezett meg – tette hozzá a vezérigazgató. Kiemelte továbbá, hogy

a Richter a szakmai mérföldkövek tekintetében is olyan kihívásokat hagyott maga mögött, amire igazán büszkék lehetnek.

A vezérigazgató arra is emlékeztetett, hogy a vállalatnak idén kellett kifizetnie 2022-re az extraprofitadót, ami 28 milliárd forintot jelentett. A jelenlegi jogszabályok alapján 2023-ban hasonló nagyságrendű tehernek néznek elébe.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnöke a 2022-es üzleti évet értékelve az akvizíciók fontosságát emelte ki, valamint azt, hogy folytatni kívánják a felvásárlásokat, legyen szó akár cégekről, akár gyógyszerekről. Az elnök arra kérte a közgyűlést, hogy támogassa az igazgatóság azon osztalékjavaslatát, amely több mint 70 százalékkal haladja meg az előző évben kifizetett összeget.

A Richter elmúlt 30 éves történetében először a részvényesek két osztalékfizetési javaslatról is dönthettek. A 10 százalékos befolyással rendelkező Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány arra tett javaslatot, hogy 90 milliárd forint osztalékot fizessen ki a Richter a tavalyi eredménye terhére; a cég igazgatósága ezt nem támogatta. Javaslatuk a tisztított eredmény 40 százalékára, csaknem 73 milliárd forintra vonatkozott. Az alapítványi javaslat részvényenként 480, az igazgatósági pedig 390 forint kifizetését javasolta, míg tavaly 225 forint osztalékot fizetett a társaság.

A részvényesek végül az igazgatóság javaslatát támogatták.

„70 százalékkal magasabb osztalék kifizetésére tett javaslatot az igazgatóság, mint a tavalyi évben, ez köszönhető annak, hogy a pénzügyi mutatóink lehetővé teszik azt, hogy a részvényesek számára közvetlenül, készpénz formájában visszajuttassuk a megtermelt haszonnak egy nagyobb arányát, mint amire 2022-ben lehetőségünk volt” – fogalmazott Bogsch Erik, emlékeztetve, hogy 2022-ben a háború kitörése után néhány héttel kellett arról dönteniük, hogy milyen összegben javasolnak osztalékot kifizetni. Idén viszont a különadó ellenére is egy konszolidáltabb, kevésbé extrém helyzetben tudtak erről dönteni.

Az operatív elnök nagy megkönnyebbülésnek nevezte, a részvényesek részéről a menedzsment felé a bizalom kifejeződésének értékelte, hogy végül az igazgatóság javaslatát fogadták el. A Richter az osztalékot június 15-én fizeti majd ki.

A részvényesek újraválasztották az igazgatóságba többek között Bogsch Eriket és Orbán Gábort is ötéves időtartamra, az igazgatóságba pedig hároméves időtartamra új tagként bekerült Németh Lászlóné, Szepesi Balázs és Balogh Gabriella, valamint egy évre Sallai Ferenc munkavállalói küldött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×