eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Románia, 2017. március 18.Az amerikai haditengerészet Carter Hall (LSD-50) partraszállító dokkhajója kétéltű járműveket készül vízre bocsátani a román hadsereggel közösen tartott Tavaszi Vihar 17 (Spring Storm 17) fedőnevű NATO-hadgyakorlat keretében a Fekete-tenger partján, a Bukaresttől mintegy 300 kilométerre, délkeletre levő Mihail Kogalniceanu légitámaszpont közelében 2017. március 18-án. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Szakértő a dunai NATO-hadgyakorlatról: ez is annak jele lehet, hogy fogy az ukrán sikerbe vetett hit

Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött. Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa szerint hónapok múlva fog kiderülni, hogy ennek csak politikai üzente van, vagy tényleges katonai felkészülésnek szánják.

A NATO keleti szárnyán, a Baltikumtól egészen a Fekete-tengerig nagy csapatmozgások láthatók, elsősorban hadgyakorlatok formájában – legalábbis ezek látszatát keltve –, de hogy ezeknek van-e azon túlmutató jelentősége, hogy gyakorolni kell a közös hadműveleteket, csak két-három hónap múlva fog kiderülni – mondta Pászkán Zsolt megjegyezve azt is, hogy az sem titok, hogy jelentős amerikai csapatok jelentek meg úgy Romániában – elsősorban a Duna-delta–Dobrudzsa környékén –, mint Lengyelországban.

Katonai szakértők szerint az, hogy a Fekete-tengeren és a Dunán most indult hadgyakorlatot román tábornok vezeti, elsősorban azért lényeges, mert nagyobb a döntési szabadsága, amennyiben szükséges – tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa.

Pászkán Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több jelzés utal arra, hogy Ukrajna támogatásában amúgy „lelkesebben részt vevő” országok kezdenek kételkedni abban, hogy Ukrajna bírni fogja „emberi anyaggal” a konfliktus. Szerinte május vége, június eleje ebben a tekintetben fordulópont lehet, és

a mostani hadgyakorlatokkal az ukránok szempontjából rosszabb forgatókönyvre készülhetnek a résztvevők.

Moldova és Georgia meghívását illetően azt mondta, hogy ez egyrészt bátorító hatással bírhat rájuk, megnyugtatandó a két ország politikai elitjét, hogy ne érezzék azt, hogy magukra vannak hagyva. Másrészt az sem mellékes, hogy ha végül a NATO egy részének mégis részt kell vennie az orosz–ukrán háborúban, Moldova és Georgia nagyon fontossá válhat a csapatmozgások és fegyverszállítások szempontjából.

Megeshet azonban az is, hogy pusztán politikai gesztusról van szó, de ez csak két-három hónap múlva válhat bizonyossá – ismételte meg Pászkán Zsolt, aki szerint Magyarország távolmaradása hátterében nem áll különösebb politikai üzenet, hazánknak pusztán nem igazán jut szerep egy ilyen speciális tengeri és folyami hadgyakorlaton.

(Nyitóképünk illusztráció: az amerikai haditengerészet Carter Hall (LSD-50) partraszállító dokkhajója egy NATO-hadgyakorlat keretében a Fekete-tenger partján 2017. március 18-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×