eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Oil Refinery Piping system in contrast with a blue sky
Nyitókép: Huyangshu/Getty Images

Elbuktak egy fontos kérdésben az olaj- és gázvállalatok

A fosszilis tüzelőanyagokra épülő ipar sikertelen a metánkibocsátás csökkentéséért folytatott küzdelemben, annak ellenére, hogy ígéretet tett a szivárgó infrastruktúrák felderítésére és helyreállítására - írta keddi jelentésében a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA).

Az energiaipar mintegy 135 millió tonna metánt juttatott a légkörbe 2022-ben. A metán üvegházhatást okozó gáz, amely az ipari forradalom óta zajló globális hőmérséklet-emelkedés nagyjából egyharmadáért felelős.

A tavalyi kibocsátás csak kevéssel maradt el a 2019-es rekordtól, annak ellenére, hogy jelentősen nőttek az energiaárak és a földgáz iránti kereslet, ami ösztönzőleg hatott a metán megkötését célzó erőfeszítésekre.

A metán a földgáz fő összetevője, így a megkötött metán üzemanyagként értékesíthető.

Bár történt némi előrelépés, "még mindig túl nagy a kibocsátás, és nem csökken elég gyorsan" - hangsúlyozta közleményében Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója. Hozzátette: rövid távon a légkörbe kerülő metán mennyiségének csökkentése az egyik legolcsóbb lehetőség a globális felmelegedés mérséklésére.

"Egyszerűen nincs kifogás" - jegyezte meg.

Az energiaipar felelős az emberi tevékenységből származó metánkibocsátás negyven százalékáért. Az első helyen a mezőgazdaság áll.

Az IEA szerint az olaj- és gázkitermelésből származó metánkibocsátás a háromnegyedével csökkenthető a meglévő technológiákkal és egy szerény, az olaj- és gázvállalatok tavaly szerzett bevételének kevesebb mint három százalékát kitevő beruházással.

Bár több mint 150 ország tett ígéretet arra, hogy a 2020-as szinthez képest legalább harminc százalékkal csökkenti metánkibocsátását az évtized végéig, szakértők szerint kényszerítő mechanizmus híján nem lesz érdemi előrelépés.

A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint több mint ötszáz, olaj- és gázipari műveletekből származó szuperkibocsátást észleltek a műholdak 2022-ben, és további száz eseményre figyeltek fel szénbányák környékén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×