INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

foglalkoztatás

gyeke

anya

munkavállaló

munkavállalók védelme

Fontos szabály védi ezentúl a 10 évesnél fiatalabb gyereket nevelő nőket

Fontos szabály védi ezentúl a 10 évesnél fiatalabb gyereket nevelő nőket

Infostart

Csak a munkavállaló belegyezésével lehet éjszakai műszakra beosztani azt az anyát, akinek 10 évesnél fiatalabb gyermeke van. A szabály vonatkozik a gyerekét egyedül nevelő szülőre is.

A hrportal.hu fontos változásra hívja fel a figyelmet. Január 1-től csak az a kisgyermeket nevelő anya vagy egyedülállók esetében szülő osztható be éjszakai műszakra, aki hozzájárul ehhez.

A szakportál a foglalkoztatók oldaláról közelíti meg a kérdést. A cikk szerint az új belépők mellett a január 1. napján már foglalkoztatott, érintett munkavállalókat is nyilatkoztatni kell a munkáltatóknak arról, hogy hozzájárulnak az éjszakai munkavégzésre történő beosztáshoz. Ilyen hozzájárulás hiányában ugyanis éjszakai munkára nem oszthatók be, így többműszakos munkarend éjszakai műszakjában sem foglalkoztathatók.

Ez plusz adminisztrációt jelent a munkaadóknak, ugyanis eddig a gyereküket egyedül nevelő munkavállalókról nem vezettek nyilvántartást, és a korábbi felvételeknél sem volt mindig szempont, ki az, aki nem szeretne éjszakai műszakban dolgozni.

Fodor T. Gábor ügyvéd, munkajogi szakértő kérdésként vetette fel, hogy mi történik, ha a munkavállaló a próbaidő alatt hozzájárul az éjszakai munkához, majd utána visszavonja a nyilatkozatot. Egyáltalán milyen időközön belül lehet visszavonni a hozzájáruló nyilatkozatot?

Gyerekét egyedül nevelő munkavállalónak minősül-e az, aki heti váltásban neveli a gyerekét?

Fodor T. Gábor elmondta, hogy – főleg a jogelveken alapuló álláspontja szerint - kellő értesítési idővel vissza lehet vonni a nyilatkozatot, de erről a jogszabály érdemi rendelkezéseket nem tartalmaz, így pontos értesítési időtartamot nem tud mondani.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018