eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Fontos szabály védi ezentúl a 10 évesnél fiatalabb gyereket nevelő nőket

Csak a munkavállaló belegyezésével lehet éjszakai műszakra beosztani azt az anyát, akinek 10 évesnél fiatalabb gyermeke van. A szabály vonatkozik a gyerekét egyedül nevelő szülőre is.

A hrportal.hu fontos változásra hívja fel a figyelmet. Január 1-től csak az a kisgyermeket nevelő anya vagy egyedülállók esetében szülő osztható be éjszakai műszakra, aki hozzájárul ehhez.

A szakportál a foglalkoztatók oldaláról közelíti meg a kérdést. A cikk szerint az új belépők mellett a január 1. napján már foglalkoztatott, érintett munkavállalókat is nyilatkoztatni kell a munkáltatóknak arról, hogy hozzájárulnak az éjszakai munkavégzésre történő beosztáshoz. Ilyen hozzájárulás hiányában ugyanis éjszakai munkára nem oszthatók be, így többműszakos munkarend éjszakai műszakjában sem foglalkoztathatók.

Ez plusz adminisztrációt jelent a munkaadóknak, ugyanis eddig a gyereküket egyedül nevelő munkavállalókról nem vezettek nyilvántartást, és a korábbi felvételeknél sem volt mindig szempont, ki az, aki nem szeretne éjszakai műszakban dolgozni.

Fodor T. Gábor ügyvéd, munkajogi szakértő kérdésként vetette fel, hogy mi történik, ha a munkavállaló a próbaidő alatt hozzájárul az éjszakai munkához, majd utána visszavonja a nyilatkozatot. Egyáltalán milyen időközön belül lehet visszavonni a hozzájáruló nyilatkozatot?

Gyerekét egyedül nevelő munkavállalónak minősül-e az, aki heti váltásban neveli a gyerekét?

Fodor T. Gábor elmondta, hogy – főleg a jogelveken alapuló álláspontja szerint - kellő értesítési idővel vissza lehet vonni a nyilatkozatot, de erről a jogszabály érdemi rendelkezéseket nem tartalmaz, így pontos értesítési időtartamot nem tud mondani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×