eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

Lakbér: itt a várva várt trendforduló

Két év után először csökkent, Budapesten és országosan is.

Csaknem két év után először mérséklődtek havi szinten a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH ugyanakkor rámutatott,

a 2021 decemberében mérthez képest országosan 20, Budapesten 22 százalékkal voltak magasabbak a tavaly decemberi lakbérek.

Közölték, a nominális lakbérek továbbra is jóval magasabbak az egy évvel korábbiaknál, reálértéken számítva viszont augusztus óta csökkenő tendenciát mutatnak, ami a járvány előtti, 2020 januári csúcshoz képest országosan 13, Budapesten 15 százalékos csökkenésre vezetett.

Hozzátették,

a hirdetések száma jelentősen csökkent,

a 2020-as és 2021-es évitől egyaránt több mint ötödével elmaradt. A csökkenés döntően a fővárosi visszaesésből adódott - olvasható a KSH honlapján.

Az ingatlan.com közleményében arra is kitért, hogy idén januárban a közvetítők és a magánszemélyek több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket.

  • Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki.
  • Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj,
  • utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal.
  • A legolcsóbb albérleteket a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben kínálják, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok

- írta az ingatlanhirdetési portál.

A vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezer forintos átlagdíjjal. A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129 500 forint, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×