eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a keleti és nyugati gazdaság találkozási pontja az elektromosautó-ipar

Az idén is megdőlt a beruházási rekord Magyarországon, 6,5 milliárd euró, azaz 2600 milliárd forint értékben érkezett befektetés – közölte Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter hozzátéve: a befektetői listán Dél-Korea végzett az első helyen volumenben, de az újonnan létrehozott munkahelyek számát tekintve Németország vezet.

A miniszter közölte, a magyarországi beruházási struktúra egészséges, a befektetések 48 százaléka Keletről, 42 százaléka Nyugatról érkezett, a magyar befektetések pedig elérték a 10 százalékot. Hozzátette: a beruházások döntő többsége az elektromosautó-iparba érkezett.

"Nekünk, magyaroknak, nem lehet más a célunk, mint hogy kimaradjunk a recesszióból, hogy fenn tudjuk tartani a magyar gazdaság fejődési ütemét. Ezt csak úgy lehet elérni, ha minél több beruházást hozunk az országba. Ezek teremtenek munkahelyeket, ezekből lesz teljesítmény, a teljesítményből pedig gazdasági növekedés" - fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter szerint minden eddiginél nagyobb jelentősége van annak, hogy az idén újra megdőlt a beruházási rekord, hiszen eddig soha nem érkezett annyi beruházás Magyarországra, mint idén.

Aláhúzta, mindebben nagy szerepe van a kormányzat beruházásösztönzési rendszerének is.

A kormány ugyanis nagyon sok erőfeszítést tett annak érdekében, hogy itt találkozzon a keleti és a nyugati gazdaság.

Elmondta, hogy ma a keleti és a nyugati gazdaság igazi találkozási pontja az elektromosautó-ipar.

Közölte, a nagy nyugat-európai, német autógyártók hamarosan átállnak arra, hogy a nagyobb hangsúlyt az elektromos autók gyártására fektetik. Ehhez pedig elektromos akkumulátorokra van szükség, amelyeket alapvetően Keleten gyártanak a kínaiak és a koreaiak. Ugyanakkor ma már Magyarország is jó találkozási pontnak bizonyul a keleti és a nyugati gazdaság számára.

Szijjártó Péter kifejtette: "Magyarország lett az elektromos autóipari átállás Európa-bajnoka. És úgy vagyunk harmadikak a világon az elektromos akkumulátorok gyártásában, hogy a legnagyobb európai elektromos akkumulátor-gyártás építése a jövő esztendő elején fog megkezdődni, tehát az Európa-bajnoki cím után a világbajnoki címnek is reális várományosai vagyunk".

A miniszter közölte azt is, hogy

  • az idén érkezett beruházások 73 százaléka kötődik az elektromosautó-iparhoz.
  • Ezen belül 43 százalék az elektromos akkumulátorgyártáshoz,
  • 30 százalék pedig olyan autópari beruházás, aminek a fókusza ma már az elektromos vagy hibrid meghajtású autók gyártása.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy tradicionális magyarországi ágazat, az élelmiszeripar is felkerült arra a listára, amelyen a két számjegyű a beruházási arányú ágazatok vannak. Az élelemiszeripar a befektetések 10 százalékát vonzotta. További 8 százaléknyi befektetés pedig a szolgáltató központok ágazatába érkezett, ami azért fontos, mert itt a diplomás, nyelveket beszélő fiatalok dolgoznak, és ezért kiemelt jelentőségű ágazat.

A miniszter elmondta, az idei esztendő rendkívüli nehézségeket tartogatott mind külpolitikai, mind gazdasági területen.

A világjárvány következményeinek kontroll alá helyezésével azt gondoltuk, hogy olyan nehéz időszakon vagyunk túl, amelyhez foghatót nem fogunk tapasztalni az elkövetkező időszakban - mondta, hozzátéve, hogy "csalódnunk kellett, hiszen februártól olyan háborús időszak kezdődött, ami rendkívüli megpróbáltatások elé állított mindannyiunkat".

A háború és az arra adott abszolút elhibázott brüsszeli szankciós válaszok miatt az európai gazdaság a recesszió irányába halad - jelentette ki, és úgy vélte, minél tovább tart a háború, minél több szankciós intézkedést fogad el Brüsszel, annál nehezebb helyzetbe kerül az európai gazdaság.

Ugyanakkor annál többet nyernek azok, akiknek az az érdeke, hogy az európai gazdaság mélyrepülésbe kerüljön - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×