eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Lesz borravalóadó, nem is sejti, hogy melyik szomszédunknál

Romániában újabb törvényt fogadott el kedden a képviselőház a borravaló megadóztatásáról.

Az előző jogszabályt 2015-ban néhány hónap után visszavonták. Most nagy többséggel szavazták meg a képviselők a kizárólag a vendéglátásra vonatkozó törvényt. Ez alapján Romániában tízszázalékos jövedelemadóval fogják terhelni a vendég által adott borravalót.

Az adó visszatartása a munkáltató dolga, aki a fennmaradó 90 százalékot - belső szabályzatok által előre meghatározott módon - kiosztja az érintett alkalmazottaknak. A könyvelésben a borravaló "tartozásként" jelenik meg, a cég adóterheit nem növeli.

A borravaló számára a vendéglátóhelyeknek külön rovatot kell fenntartaniuk a vendégnek átnyújtandó számlán,

összegét (vagy arányát) pedig a vendég hivatott meghatározni. A borravaló értéke a fogyasztás értékének 0 és 15 százaléka között változhat.

A jogszabály elvileg 2023. január elsején lép hatályba, amennyiben addig kihirdeti az államfő.

Romániában hét éve egy olyan módszerrel próbálkoztak, amely 16 százalékos társasági adóval terhelte a borravalóból származó bevételeket, a vendéglátósoknak azonban külön nyugtatömbön kellett regisztrálniuk a borravalót, ráadásul az alkalmazottak saját pénzét is naponta nyilvántartásba kellett venniük, lehetővé téve az adóellenőrök számára, hogy büntetést róhassanak ki, amennyiben eltérést tapasztaltak a vizsgált üzletben lévő pénz és a leszámlázott összegek között.

Miután bebizonyosodott, hogy a módszert nem lehet a gyakorlatban alkalmazni, néhány hónap után visszavonták a jogszabályt,

és azokban a gazdasági ágazatokban, ahol az alkalmazottak rendszeresen borravalót kapnak, visszatértek a korábban is alkalmazott átalányadóra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×