eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Yellow taxi cabs waiting for a passenger in Budapest
Nyitókép: Ocskaymark/Getty Images

Áremelést kérve azonnal a kormányhoz fordulnak a taxisok

A mostani piaci benzinár 40 százalékkal magasabb, mint amely ár mellett a fix díjakban májusban megállapodtak. 20 százalékos emelés a minimum, amit követelnek.

A taxisszervezetek egyeztetést kezdeményeznek a kormánnyal és az önkormányzatokkal a benzinárstop kivezetése miatt. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: ha a következő hetekben nem csökken az üzemanyagok ára, és kompenzációt sem kapnak, a fővárosban 20 százalékkal kell majd emelni a viteldíjat.

"Mi az a szakmacsoport vagyunk, amelynek a tagjai az üzemanyagok áfáját és a jövedéki adó egy részét nem kaphatják vissza, tehát a teljes bruttó költséget ugyanúgy ki kell fizetnünk, mint a lakosságnak" – mondta a taxisok érdekvédelmi vezetője.

Emlékeztetett: amikor májusban felálltak a tárgyalóasztaltól, és az akkori rögzített ár még biztosított számukra egy 20 százaléknyi mozgásteret, még más volt a helyzet,

a piaci ár 40 százalékkal magasabb lett azóta;

ezzel márpedig nem kalkulálhattak.

Metál Zoltán bízik benne, hogy kompenzáció jön vagy árcsökkenés, akár piaci alapon is.

"Ha csökken a kereslet, a kínálat nagyobb lesz, a tartalékokat feltöltik, akkor az üzemanyag-kereskedőnek sem az lesz a célja, hogy nála álljon az üzemanyag, hanem hogy eladja azoknak, akik meg tudják vásárolni" – fejtegette Metál Zoltán.

Ha viszont nem változik ez a magas ár, papírra kerülnek a taxisok költségei, és új ajánlat készülhet egy új szabott árra a taxisok esetében.

Ami most látszik:

az 1000 forint alapdíj, a 100 forint percenkénti várakozási díj és a 400 forint kilométerdíj emelkedne körülbelül 20 százalékkal.

A Kormányinfón elhangzottak jelentik számára a reménysugárt, Gulyás Gergely ugyanis azt mondta, tárgyalni mindenképpen hajlandók különböző szakmacsoportokkal, akiket érint az ársapka eltörlésének intézkedése.

Alternatív megoldásként még az önkormányzatok besegítését is várják, akik például eltörölhetik a droszthasználati díjat.

A Független Egységes Szakszervezetek Szövetségének vezetője, Bereczki Ernő, illetve Bajzik Tamás, a Nemzeti Szakszervezet elnöke közben levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, haladéktalan tárgyalásokat kezdeményezve a taxisok érdekében. Szerintük is "elértéktelenedett a korábbi taxis megállapodás". Tarifaemelést és adókedvezményeket kérnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×