INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

nagy márton

üzemanyag

ársapka

ellátásbiztonság

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.

Nagy Márton: ha veszélybe kerül az ellátásbiztonság, az üzemanyag-ársapka megy

Infostart

Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb, és a kialakult helyzetet legjobban a Mol látja – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, és kiemelte: a kormány megérti a Független Benzinkutak Szövetségét (FBSZ) problémáit, de ez a kommunikáció nem segíti a helyzet megoldását.

Nagy Márton az Indexnek megerősítette, az ársapka akkor fenntartható, ha a Barátság kőolajvezetéken zavartalanul érkezik az olaj, és ezt a finomítók fel is tudják dolgozni. A feltételek közül mindkettővel vannak gondok, a százhalombattai finomítóban vannak technikai problémák, és Barátság vezetéknél is az látszik, hogy a harcokban sérülnek meg fenntartó egységek, és le-le állnak.

"A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de

ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk"

– mondta Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter felhívta arra a figyelmet, hogy jelenleg csak az ársapka következtében nincs olyan piaci szereplő, aki most importál Magyarországra.

„Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb, és a legjobban a Mol látja a helyzetet. Ők látják jobban, hogy képesek ellátni Magyarországot nyersanyaggal. Ha azt látják, hogy nem, akkor ellátásbiztonsági kérdések merülnek fel. Készleteink, amiket felhalmoztunk, havária eseményre tartjuk, természeti károkra, háborúkra” – fogalmazott.

Nagy Márton egyértelművé tette, hogy a stratégiai készletekhez nem szabad hozzányúlni annak érdekében, hogy az ársapkát fenntartsák.

A miniszter nem ért egyet a független benzinkutak "pánikkeltésével". Nagy Márton úgy értékelt, tudják, hogy a kis kutak nehéz helyzetben vannak, "de bizonyos esetben azt is tudjuk, hogy túl nagy pánikot keltenek”. Mint fogalmazott, megérti a kútüzemeltetők helyzetét, de szerint nem ez a módja, hogy ezt a problémát kezeljék.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018