eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy Márton: ha veszélybe kerül az ellátásbiztonság, az üzemanyag-ársapka megy

Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb, és a kialakult helyzetet legjobban a Mol látja – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, és kiemelte: a kormány megérti a Független Benzinkutak Szövetségét (FBSZ) problémáit, de ez a kommunikáció nem segíti a helyzet megoldását.

Nagy Márton az Indexnek megerősítette, az ársapka akkor fenntartható, ha a Barátság kőolajvezetéken zavartalanul érkezik az olaj, és ezt a finomítók fel is tudják dolgozni. A feltételek közül mindkettővel vannak gondok, a százhalombattai finomítóban vannak technikai problémák, és Barátság vezetéknél is az látszik, hogy a harcokban sérülnek meg fenntartó egységek, és le-le állnak.

"A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de

ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk"

– mondta Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter felhívta arra a figyelmet, hogy jelenleg csak az ársapka következtében nincs olyan piaci szereplő, aki most importál Magyarországra.

„Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb, és a legjobban a Mol látja a helyzetet. Ők látják jobban, hogy képesek ellátni Magyarországot nyersanyaggal. Ha azt látják, hogy nem, akkor ellátásbiztonsági kérdések merülnek fel. Készleteink, amiket felhalmoztunk, havária eseményre tartjuk, természeti károkra, háborúkra” – fogalmazott.

Nagy Márton egyértelművé tette, hogy a stratégiai készletekhez nem szabad hozzányúlni annak érdekében, hogy az ársapkát fenntartsák.

A miniszter nem ért egyet a független benzinkutak "pánikkeltésével". Nagy Márton úgy értékelt, tudják, hogy a kis kutak nehéz helyzetben vannak, "de bizonyos esetben azt is tudjuk, hogy túl nagy pánikot keltenek”. Mint fogalmazott, megérti a kútüzemeltetők helyzetét, de szerint nem ez a módja, hogy ezt a problémát kezeljék.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×