INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

ukrajna

ukrajnai háború

orbán viktor

hitel

Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró lövegnél pihennek a dél-ukrajnai Herszon térségében lévő állasukban az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. november 9-én.

75 milliárdot kerítenek elő a magyar költségvetésből Ukrajna számára

Infostart

Magyarország 187 millió euróval száll be az Ukrajnának adandó 18 milliárdos Európai Unió-s segélycsomagba. Szijjártó Péter feladata ez ügyben tárgyalni Ukrajnával.

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a pénzügyminiszternek gondoskodnia kell "az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról” - írja a hvg.hu.

A határozat szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek pedig az a dolga, hogy „Magyarország nevében kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a … pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében”.

Az Infostarton is megírtuk, hogy 2014 és 2022 között csaknem 28 milliárd euró hitelt vagy segélyt kapott Ukrajna. Ezt az Oeconomus Gazdaságfejlesztő Alapítvány számolta ki és ebben nincs benne a katonai segély összege, amely ennél nagyobb. Magyarország egyetlen mutatóban sincs az első 10-ben a donorországok között.

A mostani 187 millió eurós hozzájárulás azért érdekes, mert a magyar politikusok sokáig azt mondták: Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében.

Orbán Viktor november 18-án, a Magyar Állandó Értekezleten arról beszélt: "az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében". Lényegében ez jelent most meg a Magyar Közlönyben.

Nyitókép: MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018