eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Kedvezményt ad a gázfogyasztásnál az MVM – megfejtettük a fogyasztási jelleggörbe titkát

Pár napja módosítható a fogyasztási jelleggörbe az MVM internetes felületein. Ez segítség lehet azoknak, akik a rezsiemelés bejelentése után kezdtek el erőteljesen spórolni a gázzal.

Tömegek nem értették az elmúlt három hónapban, hogy miért annyi a gázszámlájuk, amennyi. A diktálós háztartások feje felett fenyegető árnyként lebegett a "fogyasztási jelleggörbe" réme. Az MVM most lépett, és bárki módosíthatja ezt, ami a gyakorlatban azt jelent, hogy a fogyasztó becsülheti meg, az adott hónapban hány köbméter gázt fogyaszt majd el.

Ez különösen a nagyobb családi házaknál lehet érdekes, amelyeknél a téli három hónapban 400-800 köbmétert is megeszik a gázkazán havonta, feltéve, hogy azzal fűtenek. Mindjárt mutatjuk, hogy ez miért érdekes a rezsicsökkentés módosítása után, de előbb nézzünk egy gyakorlati példát.

"A muzsdéj remek, a csirkehús omlós, a kolbászkákat imádtam, a házi paradicsomból készült saláta egészséges, a házatok még mindig impozáns, de azt kell, hogy mondjam, hogy augusztus 1-je után egy energetikai katasztrófa" – ez hangzott el egy baráti eszegetés és kellemes vörösbor kortyolgatása közben egy mérnökember szájából.

Az persze már önmagában is figyelemre méltó, hogy a baráti csevejnek a hőveszteség a témája Budapest egyik kertvárosi házának udvarán. Nem véletlenül, mert előtte “energiabejárást” tartott a meghívott vendég, lévén szakember a kérdésben.

A beszélgetésnek a következménye aztán az lett, hogy az idősebb, de még aktív korban lévő házaspár profi gázszerelőt hívott, aki három és fél óra munkával lényegében felújította a 14 éve még ultramodernnek számító, de manapság már hagyományosnak tartott gázkazánt.

A végén 20 százalékos javulást mérve.

Mindez azért volt fontos, mert egy 200 négyzetméter körüli, 15 éven belül épített, de a mai energetikai szabvány szerint már nem A kategóriás háznál minden számít, ha a spórolásról van szó. Természetesen az elmúlt három hónapban lejjebb vették a fűtést, ahogy a szakemberek javasolták, kevesebb ideig fürdenek és beszerezték a vastag, korábban viccesnek tartott csizmazoknikat is.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért, nehezen igazodtak ki az első gázszámlákon. Volt amelyik annyi lett, amennyire számítottak, de a szeptemberi már ugrott egyet, pedig sokat takarékoskodtak a tavalyi fogyasztáshoz képest. Így kissé félve várták az októberi számlát, de az nem kis meglepetést okozott. Mínuszos lett (nem kellett fizetni, sőt...), azaz bár diktáltak köbmétereket, a tavalyi kb. 60 százalékát (hála a meleg októbernek és a takarékosságnak), de erre nem számítottak.

Mindennek az oka valószínűleg a bűvös fogyasztói jelleggörbéből adódik.

A jelleggörbe alapból a diktálós fogyasztóknál úgy néz ki, hogy a nyári három hónapban 16 köbméter gáz "jár" rezsicsökkentett áron. A leghidegebb januárban pedig 329. Ez azt a célt szolgálja, hogy télen, egy éves szinten 3000 köbmétert gázt fogyasztó család ne kapjon 400 ezer forintos számlát.

Ehhez lehet most hozzányúlni, ahogy azt a Portfolio észrevette a szolgáltató honlapján. Segítünk eljutni ide. Az MVM honlapján a Beállítások/számlabeállítások menüpontot választva (jobbra tessék nézni a felületen, felülről a 7. a menüben, majd jöhet a számlabeállításokra kattintás) egy új funkció jelent meg a felületen.

Ha ide eljutottunk, akkor változtatni lehet azon, hogy "vegyesen" használunk gázt, azaz fűtésre és főzésre, meleg vízre. Vagy csak főzésre, meleg vízre. Ez azért fontos, mert, amennyiben vegyesen használjuk, akkor a három nyári hónapon 16-16 köbmétert égethetünk el, ősztől azonban emelkedik ez a mennyiség. A csúcshónap a január 329 köbméterrel.

Ha viszont csak vízmelegítésre/főzésre használunk gázt, akkor más lesz a görbe, lényegében kisimul.

Korábban ez nem volt fontos, sokan nem is tudták, hogy milyen elszámolásban tartják őket nyilván, hiszen nem volt rezsicsökkentett és piaci árú gázár. Ezért szeptemberben többen furcsa számlákat kaptak.

Az egész jelleggörbének az a logikája, hogy akik vegyes rendszerben használják a kazánjukat, azoknak a téli időszakban ne jelentkezzen kifizethetetlen, akár 300-400 ezer forintos számlájuk.

Ez persze nem mentesít az alól, hogy spórolni kell és bízni a jó időben is. A szakemberek szerint mindenesetre decemberig enyhébb őszünk lesz, de utána jöhetnek komolyabb hidegbetörések. Az persze már egy másik kérdés, hogy mindez elegendő lesz-e "példabeli családunknak" arra, hogy megközelítsék a kormány által meghatározott rezsicsökkentett mennyiséget, azaz éves szinten a 1729 köbméteres fogyasztást.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×