eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zsűrízésre váró pálinkák az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Az egekbe drágul az egyik hungarikum, de ez sem elég a jó üzlethez

Költségeik emelkedésével küzdenek a kereskedelmi pálinkafőzdék, de csak a szükséges mérték felével drágul a pálinka.

A Pálinka Nemzeti Tanács által képviselt főzdék egy része nem vásárolt fel gyümölcsöt, egy részük így is jelentős készlettel rendelkezik, másoknál viszont olyan mértékű likviditási gondok vannak, hogy emiatt nem tudtak újabb gyümölcsöket felvásárolni – mondta el a vg.hu érdeklődésére Mihályi László, a PNT elnöke.

A gyümölcsvásárlást negatívan befolyásolhatta a jövőbeni bizonytalanságok egyre növekvő árnyéka, az energiaválság hatására már látható a vendéglátóipari egységek megszűnése, és ha elkezdődik az éttermek, szállodák tömeges bezárása, akkor a pálinkaszektor ismét lehetetlen helyzetbe kerül, éppen úgy, mint a Covid-lezárások idején – mondta az elnök.

A gyümölcsök beszerzési árai 25–35, de akár 50 százalékkal emelkedett, ennek ellenére a pálinkaárak emelése nem vagy nagyon nagy kockázattal léphető meg főzdék szerint, pedig a munkabér, az energia és a csomagolóanyag is jelentősen megdrágult. Nagyjából 40 százalékos áremelésre lenne szükség, de jó esetben is ennek csupán mintegy felét lehetne érvényesíteni az árakban, ennél többet a piac egész egyszerűen nem fogadna el – mondta Mihályi László.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×