eur:
389.04
usd:
361.18
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Unsplash

Kiszámolták, hogy mennyit hozhat a büdzsének a kata szigorítása

Gyorsuló ütemben apad az államadósság, segíti a vágtató infláció is. Vannak persze kockázatok is, némelyik jelentős. A forintárfolyamét például számokban is kifejezték. Az is ismertté vált, mennyit hozhat a költségvetésnek a kata szigorítása.

Az MNB legfrissebb, szeptemberi előrejelzései alapján a gyors inflációnak és a nominális GDP-növekedésnek köszönhetően Magyarország GDP-arányos bruttó államadóssága a 2021 végi 76,8 százalékról 2022 végére 76 százalék közelébe csökken. A mutató 2024 végére megközelíti a 72 százalékot. A fentiekkel párhuzamosan a költségvetési hiány a GDP arányában az idén 6,1, jövőre 3,5, míg 2024-ben 2,5 százalékot tehet ki – írta a novekedes.hu.

Az összeállítás megállapításai közül kiemelhető, hogy az idei első két negyedév költségvetési hiányát érdemben mérsékelte az adóbevételek kedvező alakulása.

A bevételi oldalt érintő intézkedések közül a GDP több mint 1,1 százalékának megfelelő bevétel származhat az extraprofit adókból 2022-ben.

A kata adózási forma szigorítása hozzávetőlegesen 150-200 milliárd forint többletbevételt eredményezhet a költségvetés számára.

A rezsicsökkentési politika módosításának hatására a költségvetés megtakarítása az idén 200 milliárd forint, míg jövőre több mint 400 milliárd forint lehet a jegybanki becslések szerint. Az MNB szerint ez részben ellensúlyozza az energiaárak nyári hónapokban tapasztalható jelentős emelkedésének negatív költségvetési hatását.

Az uniós források beérkezése évente átlagosan 1 százalékponttal emelheti hazánk gazdasági növekedési ütemét az aktuális 7 éves ciklusban. Emiatt beérkezésük kiemelt fontossággal bír a GDP-arányos államadósság alakulásának szempontjából is.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×