eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
block chain cryptocurrency business strategy ideas concept  bit coin on reflection floor dark color tone with virtual graphic double exposure
Nyitókép: whyframestudio/Getty Images

A bitcoinbányászok hatalmas károkat okoznak

A kriptovaluta értékének 35 százalékával ér fel bányászatának környezeti kára.

Digitális arany helyett kibocsátása miatt digitális marhahúsnak nevezhetnénk a bitcoint, melyről friss adatok mutatták meg, hogy az aranybányászatnál, a szarvasmarha-tenyésztésnél és a gázkitermelésnél is.

Az Új-Mexikói Egyetem kutatása szerint a szénbányászat környezeti terhe megegyezik annak piaci értékével, a sertéstenyésztés terhe pedig azért olyan jelentős, mert nagyon nagy mennyiségben tartják ezeket az állatokat világszerte – írja a The Guardian.

A bitcoin környezeti terhe a szén és a sertés közt van: jelenleg piaci értékének 35 százalékát teszi, de volt ez ennél sokkal rosszabb is 2020-ban, amikor 82 százalékos volt az arány. A marhahús esetében 33 százalékról, a gázkitermelésnél 46 százalékról beszélhetünk, ezért ezekkel érdemes összehasonlítani a kriptovaluta bányászatát.

Az aranynál csak 4 százalékos az értékre vetített terhelés.

A digitális valuta azért okoz aránytalanul nagy károkat az éghajlatnak, mert a tranzakciók ellenőrzésére szolgáló, "proof-of-work bányászatnak" nevezett számítási folyamatra támaszkodik, amely hatalmas villamosenergia-ráfordítást igényel. A résztvevőket azzal jutalmazza, hogy új bitcoinokat nyerhetnek.

Az áramfogyasztástól szennyező

A kutatók által vizsgált időszak 20 napjából több mint egy napon a bitcoinbányászok által okozott klímakár meghaladta az előállított érmék értékét, túlnyomórészt az áramfogyasztásnak köszönhetően.

Egyesek szerint a megújuló energiaforrások fedezhetnék a keresletet, de a kutatás szerzői azt írták, hogy

a bitcoin esetében a létrehozott érték minden egyes dollárjára vetített klímakár tízszer rosszabb, mint a szél- és napenergia-termelés esetében.

Egy másik, a bitcoin éghajlati hatásairól szóló friss tanulmány megállapította, hogy a munkabizonylatok működtetéséhez felhasznált fosszilis energia aránya jóval magasabb, mint amennyit a pártolók állítanak.

Kevés megújulóra támaszkodik

A Cambridge-i Egyetem bitcoin villamosenergia-fogyasztási indexe már régóta nyomon követi a bitcoin-hálózat becsült energiafelhasználását. Egy ebben a hónapban elindított frissítés új adatkészlettel egészíti ki a becsléseket – egy bányászati térképpel. Ez a bitcoinbányászok földrajzi eloszlását mutatja.

Ezeket az adatokat a villamosenergia-termelés regionális különbségeiről szóló korábbi tanulmányokkal kombinálva a kutatók meg tudták becsülni a megújuló energiaforrásokból származó termelés arányát: ez mindössze egyharmados, és a kibocsátás az utóbbi hónapokban csak azért csökkent, mert esett a bitcoin árfolyama.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×