eur:
391.04
usd:
366.99
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay.com

Lassult az infláció szeptemberben: 8,9 százalékra húzódott vissza Spanyolországban

Spanyolországban a 8,9 százalékra lassult az infláció szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.

A tájékoztatás szerint az év kilencedik hónapjában az augusztusi eredményhez képest 1,6 százalékkal alacsonyabb volt a növekedés mértéke. Az infláció három hónapja most először nem haladta meg a 10 százalékot.

Az INE rámutatott: a mérséklődéshez nagyban hozzájárult az áram árának és a közlekedési költségek növekedésének enyhülése.

Az adatok a kormány által "a végrehajtott intézkedések pozitív hatását" tükrözik - kommentálta a jelentést a gazdasági minisztérium, utalva az áram előállításához használt földgázra bevezetetett árplafonra, az áfa csökkentésére és a nagymértékű utazási kedvezményekre.

Az INE felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek esetében éves összehasonlításban 14,4 százalékot ért el az infláció, amelyre még nem volt példa, amióta 28 évvel ezelőtt elkezdték rögzíteni ezeket az adatokat.

Kiemelkedő a drágulás tavaly szeptemberhez képest az étkezési olajoknál, amelyek ára 65,9 százalékkal ment fel, de például a liszt és egyéb gabonafélék 39,4 százalékkal, a vaj 33 százalékkal, a tésztafélék 29,6 százalékkal drágultak. A tejért 25,1 százalékkal a tojásért 23,6 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt - írta a statisztikai hivatal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×