eur:
389.43
usd:
361.53
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

NYUSZET: A nyugdíjak értéke valójában csökken

Nem tartja elegendőnek a szerdán bejelentett 4,5 százalékos nyugdíjemelést a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Hegyesiné Orsós Éva soros elnököt kérdeztük a témában.

Ha novemberben 4,5 százalékos nyugdíjemelést kapunk, akkor ez 1,6 százalékkal alacsonyabb, mint ami a várható infláció. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok ebben ez évben 1,6 százalékot buknak – fogalmazott Hegyesiné Orsós Éva megkeresésünkre.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa soros elnöke úgy számol, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosárba belekerülnek az emelkedő rezsiszámlák, az jelentősen dráguló élelmiszerek és az egészségügyi kiadások.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy

az EU-ban 14 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, Magyarországon viszont 31 százalékkal,

de vannak olyan alapvető élelemszerek, amelyek 40-50-60 százalékkal kerülnek többe.

Úgy látja: a rezsiemelkedés a nyugdíjasok többségét érinteni fogja, ez is jelentős teher lesz, de nem szabad megfeledkezni a gyógyszerárakról sem.

Egyre gyakrabban hallják a nyugdíjas szervezetek, hogy egészségügyi magánszolgáltatót kell igénybe venni és az pénzbe kerül, ezt pedig sokan nem tudják megfizetni. Ezért ők gyakran nem mennek orvoshoz, vagy nem szedik be a gyógyszereket, mert nem tudják kiváltani a receptet. Ez pedig az életesélyüket rontja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×