INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

nagy-britannia

hitelminősítés

államadós-besorolás

A brit parlament londoni épülete 2022. április 21-én. Nagy-Britanniában parlamenti vizsgálat indul annak megállapítására, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített Downing Street-i partik ügyében.

Már nem számít jó adósnak a brit állam

Infostart / MTI

A leminősítésre utaló, negatív, "AA mínusz" államadós-osztályba került Nagy-Britannia.

A Fitch Ratings elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy a brit kormány által minap bejelentett nagyszabású fedezetlen - adócsökkentési és energiaár-támogatási elemekből álló - költségvetési program középtávon, az államháztartási hiány jelentős növekedéséhez vezethet.

A hitelminősítő cég szerint kompenzációs intézkedések nélkül a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány az idén 7,8 százalék, jövőre 8,8 százalék lehet.

Ez a költségvetési pálya 2024-ig a GDP-érték 109 százalékára emeli az államadósság-rátát az idei évre várt 101 százalékról - áll a hitelminősítő előrejelzésében.

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez több mint kétszeresen haladná meg az általa az "AA" besorolási sávban tartott szuverén adósok államadósság-rátáinak mediánszintjét, amely jelenleg 49 százalék.

A minap egy másik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings is stabilról negatívra rontotta a brit államadósság-osztályzat kilátását, szintén azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a brit kormány által minap bejelentett nagyszabású adócsökkentési program, valamint a háztartások energiaszámláinak kordában tartását célzó, ugyancsak jelentős értékű intézkedéscsomag az évtized közepéig tartó előrejelzési időszakban folyamatosan növelni fogja a brit államháztartási hiányt, és az államadósság-ráta is felfelé tartó pályára kerül a jövő évtől várt csökkenés helyett.

A brit kormány a meredeken emelkedő megélhetési költségek, a 10 százalék környékén járó, évtizedek óta nem mért infláció és az ezzel egyidejű gazdasági visszaesés hatásainak enyhítése végett a múlt héten az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg.

Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter a londoni alsóházban két hete tartott ismertetésében - több más nagy horderejű intézkedéssel együtt - bejelentette, hogy a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsa 19 százalékra csökken, a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs megszűnik, és a magas jövedelműek adója egységesen 40 százalék lesz.

A font a 45 milliárd font (több mint húszezer milliárd forint) értékűre becsült adócsökkentési program finanszírozhatósága és államadósság-növelő hatása körüli piaci aggodalmak miatt a múlt héten rekordmélységekbe, egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe gyengült a dollárral szemben.

Mindeközben az irányadó tízéves brit állampapír hozama - a 2008-as globális pénzügyi válság óta először - 4 százalék fölé emelkedett.

A brit kormány adócsökkentési programját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is közleményben bírálta, és javasolta az intézkedése "újragondolását".

Kwarteng a piaci felfordulás hatására a 45 százalékos adókulcs megszüntetésének tervét a héten visszavonta, de az intézkedéscsomag többi eleme érvényben maradt.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018