INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

kiskereskedelem

élelmiszer

üzemanyag

Árusok az Agrárminisztérium épületének árkádjai alatt az árusítóhely megnyitójának napján, 2022. szeptember 16-án. Péntekenként 8 és 14 óra között várják a vásárlókat az árusok adalékmentes termékeikkel.

Csak az üzemanyag-őrület hajtja még a hazai kiskereskedelmet

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Magyarországon 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, de az élelmiszer-kiskereskedelem már csökkent.

Az adatok szerint az előző év azonos időszakához képest 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ez már jóval alacsonyabb növekedési ütemet mutat, mint amit az előző hónapokban megszokhattunk, tehát a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme érdemben csökken – mondta Hornyák József, a Portfolio elemzője.

A havi alapú, előző hónaphoz viszonyított adatokat vizsgálva már május óta nem növekszik a kiskereskedelem. Az év első felében látott jelentős mértékű növekedés megtorpant, és megállt az elmúlt hónapokban.

A 2,4 százalékos éves alapú bővülést a szakértő szerint az üzemanyag-kiskereskedelem növekedése segítette. Az adatok alapján

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelem 2,4 százalékkal csökkent,
  • a nem élelmiszer kiskereskedelem 0,5 százalékkal nőtt,
  • az üzemanyag.kiskereskedelem pedig 18,4 százalékkal emelkedett.

Így ha az üzemanyag-kiskereskedelmet nem számoljuk, már éves alapon is stagnálás, illetve enyhe csökkenés látható a kiskereskedelemben.

A szakértő szerint az elmúlt három hónapban érkeznek rosszabb adatok a kiskereskedelemről Magyarországon. Ez egyrészt azzal függ össze, hogy az év első felében juttatott transzferekből (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj) kifogyott a lakosság.

Miután ez elfogyott, már kedvezőtlenebb számok érkeztek, és ezzel párhuzamosan az év közepétől az infláció is egyre magasabbá vált. Augusztusban már 15,6 százalékos volt a pénzromlás üteme, ami nagyjából éppen akkora, mint amennyivel az átlagbér növekedett. Ezáltal a keresetek vásárlóereje nem tudott emelkedni.

Az élelmiszer-inflációt nézve harmincszázalékos volt az áremelkedés az előző év azonos időszakához képest, így "nem csoda, ha az élelmiszer-vásárlás mennyisége visszaesett". A szakértő szerint várhatóan a következő hónapokban a mostaninál is nagyobb, 18-20 százalék körüli lesz az infláció. Eközben a béremelések valószínűleg nem vesznek újabb lendületet, az augusztusi stagnálás után a reálbérek visszaesése várható. Ez pedig az egész kiskereskedelmi forgalomra rá fogja nyomni a bélyegét, és várhatóan csökken fog a kiskereskedelem.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Csak az üzemanyag-őrület hajtja még a hazai kiskereskedelmet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018