eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Árusok az Agrárminisztérium épületének árkádjai alatt az árusítóhely megnyitójának napján, 2022. szeptember 16-án. Péntekenként 8 és 14 óra között várják a vásárlókat az árusok adalékmentes termékeikkel.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Csak az üzemanyag-őrület hajtja még a hazai kiskereskedelmet

Magyarországon 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, de az élelmiszer-kiskereskedelem már csökkent.

Az adatok szerint az előző év azonos időszakához képest 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ez már jóval alacsonyabb növekedési ütemet mutat, mint amit az előző hónapokban megszokhattunk, tehát a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme érdemben csökken – mondta Hornyák József, a Portfolio elemzője.

A havi alapú, előző hónaphoz viszonyított adatokat vizsgálva már május óta nem növekszik a kiskereskedelem. Az év első felében látott jelentős mértékű növekedés megtorpant, és megállt az elmúlt hónapokban.

A 2,4 százalékos éves alapú bővülést a szakértő szerint az üzemanyag-kiskereskedelem növekedése segítette. Az adatok alapján

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelem 2,4 százalékkal csökkent,
  • a nem élelmiszer kiskereskedelem 0,5 százalékkal nőtt,
  • az üzemanyag.kiskereskedelem pedig 18,4 százalékkal emelkedett.

Így ha az üzemanyag-kiskereskedelmet nem számoljuk, már éves alapon is stagnálás, illetve enyhe csökkenés látható a kiskereskedelemben.

A szakértő szerint az elmúlt három hónapban érkeznek rosszabb adatok a kiskereskedelemről Magyarországon. Ez egyrészt azzal függ össze, hogy az év első felében juttatott transzferekből (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj) kifogyott a lakosság.

Miután ez elfogyott, már kedvezőtlenebb számok érkeztek, és ezzel párhuzamosan az év közepétől az infláció is egyre magasabbá vált. Augusztusban már 15,6 százalékos volt a pénzromlás üteme, ami nagyjából éppen akkora, mint amennyivel az átlagbér növekedett. Ezáltal a keresetek vásárlóereje nem tudott emelkedni.

Az élelmiszer-inflációt nézve harmincszázalékos volt az áremelkedés az előző év azonos időszakához képest, így "nem csoda, ha az élelmiszer-vásárlás mennyisége visszaesett". A szakértő szerint várhatóan a következő hónapokban a mostaninál is nagyobb, 18-20 százalék körüli lesz az infláció. Eközben a béremelések valószínűleg nem vesznek újabb lendületet, az augusztusi stagnálás után a reálbérek visszaesése várható. Ez pedig az egész kiskereskedelmi forgalomra rá fogja nyomni a bélyegét, és várhatóan csökken fog a kiskereskedelem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×