INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

energiahivatal

rezsi

számla

áram

gáz

mvm

Ezért nőttek brutálisan a rendszerhasználati díjak a számlákon

Ezért nőttek brutálisan a rendszerhasználati díjak a számlákon

Infostart

Többe kerül az energiahálózatok működtetése az elszálló áram- és gázárak miatt, ezért kell emelni az úgynevezett rendszerhasználati díjakat. A gáznál októbertől emelkedik, az áram esetében már nyáron megemelték az átviteli díjat.

A rendszerhasználati díjak sok esetben több ezer forinttal is drágultak, amit alapvetően a fogyasztás alapján fizetendő, úgynevezett átviteli díjak okoznak.

„Az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát. Ezeknek a díját fizetjük meg a rendszerhasználati díjban” – magyarázta Holoda Attila energiapiaci szakértő az RTL Hírdónak.

Az áram esetében az Energiahivatal

idén nyáron emelte három és félszeresére az átviteli díjat.

Gulyás Gergely miniszter akkor azt mondta, ez nem jelent plusz bevételt az államnak.

„A rendszerhasználati díjat az MVM annak megfelelően számolja ki, hogy mennyi a valós költsége a rendszerhasználatnak. Tehát ott semmilyen plusz állami bevétel vagy akár céges MVM bevétel nincsen. És hogy a rendszerhasználati díj radikálisan megnövekedett volna, ebben én nem vagyok olyan száz százalékig biztos” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a július végi Kormányinfón.

„Most azért tapasztaljuk ezt a brutális emelkedést a rendszerhasználati díjban, mert ez egy piaci szolgáltatás, amit ők végeznek, de ugyanúgy a piacról szerzik be hozzá az energiát és az energia-áremelés az őket éppúgy érintette, mint a fogyasztókat érinti” – tette hozzá Holoda Attila a csatornának.

A rendszerhasználati díj emelése októbertől a gázszámlákon is látható lesz. A köbméterenkénti 20 forintos drágulást azonban a számlának csak a rezsicsökkentéssel fizethető mennyiségen felüli részében érvényesítik. Ez az úgynevezett lakossági piaci ár, ami októberben, novemberben és decemberben nagyjából 752 forint lesz köbméterenként.

Azt, hogy januártól mennyi lesz a gáz ára, várhatóan december második felében határozza meg az Energiahivatal.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018