eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter (j) felavatják a most elkészült nagynyomású földgázszállító vezetéket Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án. Ezzel megkezdődik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Újabb részletek arról, hogyan vesz Magyarországtól gázt Szerbia

Az ország az előleget már át is utalta.

Ahogy korábban írtuk, június 10-én, Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor Magyarország és Szerbia minden eddiginél jelentősebb és széles körűbb energetikai megállapodást írt alá, amelynek része, hogy Szerbia Magyarországon keresztül vesz és nálunk tárol 500 millió köbméter gázt. Ezt október elsejéig nálunk tárolják, azután pedig napi 3-6 millió köbmétereres adagokban juttatják el Szerbiába.

Szerbia egyik legolvasottabb lapja, a Nova hírportál cikke alapján a Telex most azt írja, hogy a gázmennyiséget két magyar cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolják meg. Szinisa Mali pénzügyminiszter elmondása szerint Szerbia 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak az üzletért, július végén pedig újra fizetnek.

A szerbek októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek.

A szerbek a Banatski dvorban lévő tározó feltöltésével, a magyarországi tartalékkal, valamint az olcsónak számító orosz gázzal terveznek gazdálkodni télen. Mali arról is beszélt, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Mint ismert, Szijjártó Péter korábban arról beszélt, hogy a MVM és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség felhatalmazást kapott rá, hogy a piacon fellelhető forrásokból a meglévő hosszútávú szerződéseken felül vásároljon földgázt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×