INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

földgáz

energia

szerbia

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter (j) felavatják a most elkészült nagynyomású földgázszállító vezetéket Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án. Ezzel megkezdődik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között.

Újabb részletek arról, hogyan vesz Magyarországtól gázt Szerbia

Infostart

Az ország az előleget már át is utalta.

Ahogy korábban írtuk, június 10-én, Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor Magyarország és Szerbia minden eddiginél jelentősebb és széles körűbb energetikai megállapodást írt alá, amelynek része, hogy Szerbia Magyarországon keresztül vesz és nálunk tárol 500 millió köbméter gázt. Ezt október elsejéig nálunk tárolják, azután pedig napi 3-6 millió köbmétereres adagokban juttatják el Szerbiába.

Szerbia egyik legolvasottabb lapja, a Nova hírportál cikke alapján a Telex most azt írja, hogy a gázmennyiséget két magyar cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolják meg. Szinisa Mali pénzügyminiszter elmondása szerint Szerbia 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak az üzletért, július végén pedig újra fizetnek.

A szerbek októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek.

A szerbek a Banatski dvorban lévő tározó feltöltésével, a magyarországi tartalékkal, valamint az olcsónak számító orosz gázzal terveznek gazdálkodni télen. Mali arról is beszélt, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Mint ismert, Szijjártó Péter korábban arról beszélt, hogy a MVM és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség felhatalmazást kapott rá, hogy a piacon fellelhető forrásokból a meglévő hosszútávú szerződéseken felül vásároljon földgázt.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018