eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Történelmi mélyponton a forint a dollárral szemben

Sosem kellett 376,7 forintot adni egy amerikai dollárért.

A dollárral szemben új történelmi mélypontra esett a forint, a 376,7-es árfolyam 1,1 százalékkal magasabb a csütörtökinél – írja a Portfolio. A dollár is erősödik az euróval szemben.

A cikkből kiderül, hogy az euróval szemben sincs messze a határ: kora délutánra

398,8-ig gyengült a forint.

Ezzel már 0,8 százalékos esésben van a magyar deviza, az amerikai tőzsdenyitáskor akár a március elején látott 400-as történelmi mélypont is meglehet – prognosztizálja a lap.

Frissítés: valamivel 15 óra előtt 378 forint föle erősödött a dollárárfolyam, és átlépte a 399 forintos szintet az euró.

Frissítés 2: Arról ír a Portfolio, hogy percek alatt erősödött nagyot vissza a forint, 4 óra körül 397,3-nál jár az euróval szemben, ami még így is majdnem fél százalékos gyengülés csütörtökhöz képest. A mozgást az válthatta ki, hogy ismét pozitív hírek jelentek meg a lehetséges uniós megállapodásról.

Arról is írnak a Reuterst idézve, hogy a forint alulteljesíti a régiós társait, ami elsősorban most azzal függ össze, hogy a magyar kormányfő jelezte: fenntartja a kormány az árstop intézkedéseket.

A forntgyengülés hátteréről egy devizapiaci kereskedő ezt mondta a Portfoliónak:

„Szállnak ki a magyar eszközökből egyes befektetők a különadók kivetése óta.

Ezt leginkább az OTP Bank papírjainak az árfolyam-alakulásán lehet követni, de a forint is nagy ingadozásokat mutat. Nem értettem, hogy miért erősödött vissza a forint a hosszú hétvégén, hiszen nem érkeztek kedvező hírek sem a különadókról, sem a befagyasztott EU-forrásokról.”

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×