eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

A pénzügyi tárca elárulta, mennyi a mínusz, és a felelőst is megnevezte

A központi költségvetés 2879,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 150,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,6 milliárd forintos hiányt értek el.

Május végén az államháztartás központi alrendszere 2737,0 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

Ezen belül a központi költségvetés 2879,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 150,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,6 milliárd forintos hiányt értek el.

A költségvetési kiadások közül a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést, nyugellátásokra 2021,5 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 892,0 milliárd forintot fordított a kormány május végéig - írták a közleményben.

A PM tájékoztatott arról is, hogy május végével lezárult a családi adóvisszatérítés folyamata is. A második körös kiutalási szakasz után

a gyermeket nevelő családok több mint 685 milliárd forintot kaptak vissza.

Az elhúzódó orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika kiszámíthatatlan világgazdasági környezetet teremtett. A kormány célja Magyarország stabilitásának megőrzése, a rezsicsökkentés, a családtámogatások, a nyugdíjak védelme mellett is a fegyelmezett költségvetési politika fenntartása. Ennek érdekében a kormány tartja az idénre tervezett 4,9 százalékos költségvetési hiányt és folytatja az államadósság csökkentését - hangsúlyozta a szaktárca.

A közleményben kitérnek arra, hogy a frissen benyújtott, jövő évi költségvetésben továbbra is magas ütemű gazdasági növekedéssel, az államadósság és a költségvetési hiány további csökkentésével számol a kormány miközben megvédi a rezsicsökkentést és erősíti a honvédelmet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×