eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
munkaerő hiány
Nyitókép: kamaraonline.hu

Magyar munkaerőpiac: hatalmas a szakadék

Továbbra is kétarcú a hazai munkaerőpiac, miközben Csongrád-Csanád megyében 1,1 százalék az állástalanok aránya, addig Szabolcsban a 9 százalékot is meghaladja.

Több magyarországi megye lényegében elérte a teljes foglalkoztatást, ám továbbra is kettészakítottság jellemzi a hazai munkaerőpiacot – írja a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék – Térségi összehasonlítás című tavalyi, negyedik negyedéves és egész éves adatokat összegző kiadványa a alapján a Világgazdaság.

Bár a múlt esztendő végén országosan az állástalanok aránya az előző évi 4,1 százalék után 3,7 százalékra mérséklődött, és megközelítette a koronavírus-járvány előtti időszak kedvező adatait, az egyes térségek között óriási eltérések alakultak ki. Míg

  • Csongrád-Csanád,
  • Komárom-Esztergom,
  • Vas,
  • Veszprém
  • és Győr-Moson-Sopron megyében

a 2 százalékot sem érte el, addig

  • Nógrád,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

a 7 százalékot is meghaladta a munkanélküliségi ráta, amely az utóbbiban 9,2 százalék.

A fizetések terén ugyanez a kettősség köszön vissza, továbbra is a legrosszabb munkaerő-piaci statisztikával rendelkező megyék szerepelnek a rangsor végén: Szabolcsban a havi nettó átlagbér tavaly 90 ezer forinttal maradt el az országos átlagtól. A fizikai foglalkozásúak esetében szintén ez a tendencia rajzolódik ki, ahogy az elmúlt években mindig, ezúttal is Győr-Moson-Sopronban keresték a legtöbbet, a nyugati határszélen 395 ezer forint volt a bruttó átlagbér, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig mindössze 232 ezer forint.

Az ipari termelés terén tavaly Pest megyében állították elő a legnagyobb értéket, az egy lakosra jutó termelés viszont továbbra is Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében volt a legmagasabb, az országos átlag (4,2 millió forint) több mint kétszerese. Baranya, Somogy és Békés megyében ugyanakkor a hazai szint felét sem érte el a mutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×