eur:
389.11
usd:
361.37
bux:
68427.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay.com

KSH-adatok: a szolgáltatási szektor volt a járvány végét jelző első fecske

Minden másnál nagyobb arányban járult hozzá a tavalyi GDP-ugráshoz.

A tavalyi negyedik negyedévben 7,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedik negyedévi növekedéshez a szolgáltatások 4,6, az építőipar 1,2, az ipar 0,4 százalékponttal járult hozzá - jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A második becslés 0,1 százalékponttal kisebb növekedést jelez az elsőnél.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,0, az előző év azonos időszakához képest 7,0 százalékkal emelkedett. A GDP a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal nagyobb volt a járvány előtti 2019. negyedik negyedévinél.

2021-ben a GDP volumene az előző évhez viszonyítva 7,1, 2019-hez képest 2,1 százalékkal növekedett

a nyers adatok szerint.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 4,8, a bruttó felhalmozás 1,6 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,8 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×