eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Group of cows at cowshed eating hay or fodder on dairy farm.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Ismét felütötte a fejét a kór, amely betesz a marháknak

A hatóság nemrég egy Bács-Kiskun megyei húsmarhatelepen gümőkórral fertőzött állatokat talált.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a napokban egy Bács-Kiskun megyei állattartótelepen gümőkór-fertőzöttséget igazoltak. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy elszigetelt esetről van szó, a húsmarhatartók részéről nem árt az óvatosság, hiszen ha elszabadul a járvány, annak komoly gazdasági következményei lehetnek – írja a magyarnemzet.hu.

Hazánkban minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatása céljából. Így történt azon a Bács-Kiskun megyei farmon is, ahol a telepek közti állatmozgatást követően, a karantén ideje alatt elvégzett gümőkórvizsgálat derített fényt a fertőzöttségre. A Nébih tájékoztatása szerint az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el a hatóság.

A hatóság laboratóriumi vizsgálatai a származási telepen is megerősítették a betegség jelenlétét, az állomány felszámolása megtörtént – teszi hozzá a lap. A Nébih ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-szerte egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően

fertőzött állat húsa nem került forgalomba.

A szakemberek jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen módon kaphatták el az állatok a kórt. A hatóság tájékoztatása szerint hazánk bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik, aminek forrása a legtöbbször a fertőzött vadállománnyal való találkozás.

Tavaly több esetben is igazolták a fertőzöttséget a vizsgálatok, ennek ellenére hazánknak sikerült megőriznie a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítést, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt. Ez nagy eredmény, s remélhetőleg az idén sem alakul ki komolyabb járvány, hiszen az jelentős veszteséget okoznak az ágazatnak. Ezért a Nébih szerint minden betegségkitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel. Ha ugyanis hazánk elveszíti a mentességet igazoló státusát, akkor

leállhat az élőmarha-export, ami a teljes hazai húsmarhaágazatot bedöntheti.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×