eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hot Coffee Beans on Dark Background
Nyitókép: fotograzia/Getty Images

Nem túl rózsás a helyzet kávéfronton

Brazíliában ugyan idén nagyobb lehet a kávétermés, mint az elmúlt évben volt, de így is elmarad majd a két évvel ezelőtti rekordtól és az elemzők várakozásától.

Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országágában idén 55,74 millió zsák kávét takaríthatnak be a farmerek, ami közel 17 százalékkal több a 2021-es termésnél – idézi a Napi.hu az European Supermarket Magazine kiskereskedelmi szakportált.

A gond az, hogy ez a becslés jelentősen elmarad a piaci szakértők várakozásától. Márpedig a brazil termelésnek kulcsszerepe van a világ kávépiacán. Ha ez kisebb az átlagosnál, akkor hiány alakul ki, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a kávé ára továbbra is a jelenlegi tízéves csúcs közelében maradjon – teszi hozzá a gazdasági lap.

Az arabica kávéfajtából 38,78 millió zsákos termelést vár az állami élelmiszer-ellátási hivatal (Canab), ami 23 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A robustatermés azonban csak négy százalékkal, 16,9 millió zsákra nőhet.

A teljes termelés így jóval elmarad majd a 2020-as rekordév eredményétől, ami a Canab becslése szerint 63 millió zsák volt.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×