eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Üzemanyag-jelölő címkék egy Shell benzinkúton Debrecenben 2018. október 12-én. Európai uniós irányelv írja elő ettől naptól minden tagországban az egységes üzemanyag-jelölő címkék bevezetését, de megmaradnak a benzinkutakon az üzemanyagok megszokott helyi jelölései is. A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyag gázokat pedig a rombusz formájú matrica jelöli.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megindultak az autósok a kutakra az árplafon után

A Magyar Ásványolaj Szövetség már ki is jött a friss számokkal.

Többet tankoltak a magyarok a hatósági árnak köszönhetően - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjainak értékesítési adataiból, amit a Világgazdaság tett közzé.

Az értékesítés szerkezete viszont némileg átalakult.

Ami biztos, hogy összességében 5,4 százalékkal több üzemanyagot adtak el.

Az idei növekedés egyik fő oka Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára szerint az, hogy november 15-től literenként legfeljebb 480 forint lehet a normál minőségű üzemanyag ára. A lakosság ekkortól bátrabban tankolt, amit jól mutat, hogy a MÁSZ decemberi értékesítése éves alapon 17 százalékkal nőtt.

Ami a szerkezetváltást illeti, a vevők egy része elfordult a drága prémiumbenzintől, amelynek forgalma éveken át töretlenül nőtt: 2021-ben 4,7 százalékkal kevesebbet vásároltak belőle, mint 2020-ban - erre a termékkörre azonban nem vonatkozott az árplafon.

A gázolajeladások 6,6 százalékos növekedésében viszont nem érződött a „normál–prémium” ellentéte, mert – mint Grád Ottó rámutatott –, itt kisebb a normál és a prémium termék ára közötti különbség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×