eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images

Íme, a legnépszerűbb elektromos autók toplistája Magyarországon

A várakozásokat felülmúló mértékben, 41,53 százalékkal növekedett az új elektromos autók vásárlása tavaly. Ehhez minden bizonnyal az üzemanyagok drágulása és a hagyományos személygépkocsik áremelkedése is kellett, persze, a korábbi évekhez hasonlóan jól jött a vásárláshoz adott milliós állami támogatás is.

A Vezess legfrissebb összeállítása szerint 2021-ben 4311 új villanyautó állt forgalomba Magyarországon. A cikkből kiderül az is, hogy a tavalyihoz képest 4,8 százalékkal csökkenő, teljes újautós-piacon az elektromos személygépkocsik értékesítése 41,53 százalékkal bővült.

A várakozásokat felülmúló emelkedéshez a szokásos kedvezmények mellett, úgymint állami támogatás, zöld rendszám, céges adókedvezmény, stb. a növekvő üzemanyagár, valamint a villanyautók és a hagyományos személyautók ára közötti csökkenés kellett.

A magyarok körében 2021 legnépszerűbb villanyautós márkája a Kia lett 76,7 százalékos növekedéssel (661 db forgalomba helyezés). A toplistán a második helyen a Volkswagen (összesen 497 példány), a harmadikon pedig a Nissan (474 db) végzett. A modellek versenyét a Kia e-Niro nyerte 61,2 százalékos emelkedéssel (603 db), majd a Nissan Leaf (436) következik a sorban, a dobogó legalsó fokára pedig a Hyundai Kona (296) állt fel.

Forrás: Vezess.hu
Forrás: Vezess.hu

A lap hozzáteszi, örömteli változás, hogy a vásárlók között egyre több a magánszemély, így nem felel meg a valóságnak a városi legenda, amely szerint kizárólag a taxisok bőséges állami támogatása áll a piac látványos bővülése mögött. A legnépszerűbb modellé vált e-Niro esetében például 43 százalékban természetes személyek szerződtek, de volt olyan modell is, a Renault Zoé, amelyet 70 százalékban magánszemélyek vásároltak.

A teljes listák és egyéb érdekes részletek a Vezess cikkében itt olvashatók.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×