eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
Cars Parked On Street In European City In Sunny Summer Day. Background
Nyitókép: bruev/Getty Images

Borult a papírforma: ezek az autók lettek a kedvencek idehaza

A Datahouse statisztikáiból kiderült, hogy melyek voltak a legnépszerűbb modellek tavaly Magyarországon. A papírforma után jött az igazi meglepetés.

Nem teljesen úgy alakult a 2021-es év a magyar autópiacon, hogyan a piaci szereplők várták – erről beszélt a Pénzcentrumnak korábban Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Ez a most kiadott, 2021-es forgalomba helyezési adaokon is elég keményen látszik – teszi hozzá a lap.

A Datahouse statisztikái szerint tavaly 121 920 darab személyautó kapott magyar rendszámot, ami 4,8 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban volt. A 2019-es rekordévtől pedig már elég tetemes, 22,8 százalékos az elmaradás. Annak ellenére sikerült alulmúlni a 2020-as évet, hogy a járvány kitörése után két hónapra szabályosan padlót fogott az autópiac. A második félévben viszont egyszer sem sikerült felülmúlni a 2020-as számokat, sőt!

Ami a gyártók versenyét illeti: nem nagy meglepetés, hogy a Suzuki toronymagasan vezeti a listát 17 650 darabbal, így immár zsinórban nyolcadik éve piacvezető Magyarországon. A második a Toyota 12 077 autóval, míg a harmadik a Ford 10 604-el. Nagy meglepetésre a rendre dobogós Skoda csak az ötödik lett végül, ugyanis a KIA beelőzte - és kicsit több mint 1000 autóval lecsúszott a 3. helyről. Ha a forgalomba helyezett autók volumenének változásait nézzük, akkor kimondható, hogy

a 2021-es év nagy nyertese a KIA lett, amely 45 százalékkal tudta növelni forgalomba helyezéseit.

De a Hyundainál sincs ok panaszra, ők 21,4 százalékkal múlták felül a 2020-as évüket, és a Mercedes is 19,65 százalékkal tudott növekedni. Ezen a listán a Suzuki csak negyedik lett (19,39 százalék). A legnagyobbat a Renault bukta, 53,8 százalékos a visszaesés, de az Opel és a Dacia is 30 százalék körüli mínuszban zárta 2021-et.

Kedvencek

A Pénzcentrum szerint a meglepetést nem az első két helyen kell keresni, hiszen a magyarok kedvenc autója 2021-ben is a Suzuki Vitara lett 8350 darabbal. Második az SX4 S-Cross 6261-gyel. A papírforma után jöjjön a meglepetés: év végére a Fiat 500-as lenyomta a Dacia Dustert, és harmadik helyen zárta az évet.

Nagy csata volt az 5. helyért, ami végül a KIA Ceed-é lett, megelőzve a Skoda Octaviát és a Toyota Corollát. A TOP 10-ben még egy Suzukiva találkozhatunk: a 2314 darabos Swift a tizedik lett. A listán ott van a Dacia Lodgy is 1457 darabbal.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×