INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

sertés

éder tamás

hús

Pork meat hanged on a hooks in a butchery on a black background.

Vigyázat, további áremelkedés jön a sertéshúsok piacán!

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, már 2021 végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők, így a fogyasztók készülhetnek az idei újabb áremelésre.

Hullámzó évet zárt 2021-ben a hazai sertéságazat, az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

"Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta" – részletezte Éder Tamás.

A hullámokat ismertetve elmondta, az év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig.

"Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették" – tette hozzá.

Azt azért kijelentette, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért várhatóan a tavaly év végi korrekció után 2022 első félévében

további áremelés jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.

Mint Éder Tamás rámutatott, a takarmányár-önköltségnövekedés az elmúlt évben meghaladta a 20-25 százalékot, aminek következtében pedig a sertéshúsok és -húskészítmények ipari átadási ára, valamint a polcokon látható árak is nőnek majd a következő hónapokban.

A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy "durva hüvelykujjszabály": a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.

Nyitókép: MilosCirkovic/Getty Images

Kapcsolódó hang

Hullámzó sertésév után
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018