eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Elemző: nem várt mellékhatásokkal jár a gazdaság újraindítása

A CIB Bank vezető elemzője kérdésünkre arra is kitért, hogy a világ jegybankjai miért eltérően kezelik a helyzetet.

Az év második negyedévére érkező globális növekedési hullám mára csillapodni látszik, miközben már az is világossá vált, hogy az újraindításnak vannak nem várt mellékhatásai. A legmarkánsabb a nyersanyaghiány és a megugró infláció – mondta érdeklődésünkre a CIB Bank vezető elemzője.

Trippon Mariann szerint a kínálat és a kereslet között feszültségek alakultak ki, ami jól tetten érhető a hiányjelenségekben. Emlékeztetett,

a tavasszal még csak az autóipart érintették a gondok a globális chiphiány formájában, majd újabb és újabb területekre terjed át, és mára már mindenféle hiányról hallani, kezdve a magnéziummal vagy a cellulózzal.

Ezzel szoros összefüggésben pedig az infláció is erőteljesen emelkedik világszerte – tette hozzá a szakértő.

Trippon Mariann megjegyezte, az egyre jobban elszabaduló árak a korábban tervezettnél drasztikusabb lépésekre kényszerítik a világ jegybankjait. Itthon a Magyar Nemzeti Bank már kamatot emelt, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2022 végén tervezi a szigorítás kezdetét. Az Európai Központi Bank alapkamata azonban legkorábban 2023-ban emelkedhet.

Az elemző azt is elmondta, hogy mi az oka annak, hogy ebben a helyzetben a világ jegybankjai nem egyformán reagálnak. „Nincsen jó út, csak egyedi utak vannak” – fogalmazott. Magyarázata szerint a magyar jegybanknak például nehezebb dolga van, mert

Magyarországon nemcsak a külső tényezők emelik az inflációt, hanem nagyon erős a belső inflációs nyomás,

éppen ezért az MNB hamarabb lépéskényszerbe került, mint mondjuk az euróövezet jegybankjai.

A CIB Bank vezető elemzője közölte: itthon az egyre erősödő inflációs nyomás miatt novemberben csak az üzemanyagárak befagyasztása akadályozhatja meg, hogy a pénzromlási ütem 7 százalék fölé emelkedjen. Az elemző azt is elmondta, hogy a CIB

  • 2021-ben 6,5-6,8 százalék közötti GDP növekedésre számít,
  • 2022-ben pedig 5 százalék körüli dinamikát prognosztizál.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×