eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Elemző: nem várt mellékhatásokkal jár a gazdaság újraindítása

A CIB Bank vezető elemzője kérdésünkre arra is kitért, hogy a világ jegybankjai miért eltérően kezelik a helyzetet.

Az év második negyedévére érkező globális növekedési hullám mára csillapodni látszik, miközben már az is világossá vált, hogy az újraindításnak vannak nem várt mellékhatásai. A legmarkánsabb a nyersanyaghiány és a megugró infláció – mondta érdeklődésünkre a CIB Bank vezető elemzője.

Trippon Mariann szerint a kínálat és a kereslet között feszültségek alakultak ki, ami jól tetten érhető a hiányjelenségekben. Emlékeztetett,

a tavasszal még csak az autóipart érintették a gondok a globális chiphiány formájában, majd újabb és újabb területekre terjed át, és mára már mindenféle hiányról hallani, kezdve a magnéziummal vagy a cellulózzal.

Ezzel szoros összefüggésben pedig az infláció is erőteljesen emelkedik világszerte – tette hozzá a szakértő.

Trippon Mariann megjegyezte, az egyre jobban elszabaduló árak a korábban tervezettnél drasztikusabb lépésekre kényszerítik a világ jegybankjait. Itthon a Magyar Nemzeti Bank már kamatot emelt, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2022 végén tervezi a szigorítás kezdetét. Az Európai Központi Bank alapkamata azonban legkorábban 2023-ban emelkedhet.

Az elemző azt is elmondta, hogy mi az oka annak, hogy ebben a helyzetben a világ jegybankjai nem egyformán reagálnak. „Nincsen jó út, csak egyedi utak vannak” – fogalmazott. Magyarázata szerint a magyar jegybanknak például nehezebb dolga van, mert

Magyarországon nemcsak a külső tényezők emelik az inflációt, hanem nagyon erős a belső inflációs nyomás,

éppen ezért az MNB hamarabb lépéskényszerbe került, mint mondjuk az euróövezet jegybankjai.

A CIB Bank vezető elemzője közölte: itthon az egyre erősödő inflációs nyomás miatt novemberben csak az üzemanyagárak befagyasztása akadályozhatja meg, hogy a pénzromlási ütem 7 százalék fölé emelkedjen. Az elemző azt is elmondta, hogy a CIB

  • 2021-ben 6,5-6,8 százalék közötti GDP növekedésre számít,
  • 2022-ben pedig 5 százalék körüli dinamikát prognosztizál.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×