INFORÁDIÓ
2021. október 27. szerda
Szabina

huawei

kanada

egyesült Államok

A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen Meng Van-csou, a Huawei kínai távközlési óriáscég pénzügyi igazgatója kiszáll egy repülőgépből a Sencsen-Paoani nemzetközi repülőtéren 2021. szeptember 25-én. Kanadában előző nap lezárult a Huawei kínai távközlési óriáscég banki csalással vádolt pénzügyi igazgatójának ügye, akit az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében szabadon engedtek, véget vetve ezzel a három évig tartó jogi és diplomáciai bonyodalomnak Peking, Washington, valamint Ottawa között.

Lezárult a kanadai Huawei-ügy

Infostart / MTI

A megállapodás csak Mengre vonatkozik, és az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy felkészül a Huawei elleni perre, és várja, hogy a bíróságon bizonyítsa ügyét.

Kanadában lezárult a Huawei kínai távközlési óriáscég banki csalással vádolt pénzügyi igazgatójának ügye, akit az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében szabadon engedtek, véget vetve ezzel a három évig tartó jogi és diplomáciai bonyodalomnak Peking, Washington, valamint Ottawa között.

Meng Van-csou megegyezett az amerikai ügyészekkel az ellene folyó banki csalási ügy lezárásáról - közölték pénteken tisztviselők. Az egyezség lehetővé tette számára, hogy elhagyja Kanadát, és ezzel csillapodhat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség egyik eleme.

A Peking és Washington között évek óta tartó kiadatási dráma az egyre inkább elmérgesedő kapcsolatok egyik központi forrása volt, és kínai tisztviselők jelezték, az ügyet ejteni kellene, hogy segítsen megszüntetni a világ két vezető hatalma közötti diplomáciai patthelyzetet.

Menget 2018 decemberében tartóztatták le a vancouveri nemzetközi repülőtéren egy amerikai elfogatóparancs alapján, és banki csalás vádjával vádat emeltek ellene.

Az Egyesült Államok szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán elleni szankciókat. A Huawei tagadja a vádakat.

A kínai vállalat pénzügyi igazgatójának letartóztatása diplomáciai vihart kavart, és Kanadát is belekeverte a perpatvarba, amikor Kína nem sokkal Meng őrizetbe vétele után letartóztatott két kanadait, egy üzletembert és egy volt diplomatát.

Peking nyilvánosan tagadta, hogy összefüggés lenne a letartóztatások között.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szombaton közölte, hogy az amerikai hatóságok koholt vádakat sorakoztattak fel Meng ellen, az Egyesült Államok és Kanada "klasszikus önkényt demonstrált" az eljárással, amely a kínai állampolgárok elleni politikai üldöztetésnek minősíthető. Az eljárással nyomást akartak gyakorolni a csúcstechnológiai termékeket előállító vállalatokra - mondta a szóvivő.

A Reuters hírügynökség pénteken egy exkluzív cikkben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok a vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött Menggel.

Nicole Boeckmann, a brooklyni ügyvivő amerikai ügyész azt mondta, hogy a megállapodás megkötésével "Meng vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló rendszer elkövetésében játszott főszerepéért".

A megállapodás csak Mengre vonatkozik, és az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy felkészül a Huawei elleni perre, és várja, hogy a bíróságon bizonyítsa ügyét.

A brooklyni szövetségi bíróság pénteki meghallgatásán, amelyen Meng virtuálisan Kanadából vett részt, David Kessler helyettes amerikai ügyész azt mondta, hogy a kormány indítványozni fogja az ellene felhozott vádak elutasítását, ha a 2022 decemberében lejáró megállapodás szerinti összes kötelezettségének eleget tesz. Hozzátette, hogy Menget személyes óvadék ellenében szabadlábra helyezik, és az Egyesült Államok azt tervezi, hogy visszavonja a kiadatására vonatkozó, Kanadához intézett kérelmét.

Egy kanadai bíró később aláírta Meng felmentési végzését, amellyel megszűntek az óvadékra vonatkozó feltételek, és közel három év házi őrizet után szabadon távozhatott.

A bíróság lépcsőjén a támogatókhoz és újságírókhoz szólva Meng megköszönte a bírónak a "tisztességes eljárást", és arról beszélt, hogy az ügy "fejtetőre állította az életét".

Az Egyesült Államok és Kína közötti vita megoldásán túl a megállapodás a Kínában fogva tartott két kanadai, Michael Spavor üzletember és a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrig volt diplomata szabadon bocsátását is lehetővé teszi. Augusztusban egy kínai bíróság kémkedésért Spavort 11 év börtönbüntetésre ítélte.

Hírügynökségi jelentése szerint szombaton megérkezett Kanadába Spavor és Kovrig, akiket Justin Trudeau kanadai miniszterelnök fogadott Calfary repülőterén.

Mindeközben Meng is megérkezett a dél-kínai, Hongkonggal határos Sencsen városába.

A dpa német hírügynökség megjegyzi: a kínai állami média nem tett említést a kanadai állampolgárok szabadon engedéséről, helyette Meng hazatérését, mint "nagy győzelmet" méltatta.

Nyitókép: Jin Liwang
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018