INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

orbán viktor

szlovénia

janez jansa

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Janez Jansa szlovén kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében 2021. szeptember 15-én.

Orbán Viktor: Szlovénia és Magyarország is az új korszak nyertese lehet

Infostart / MTI

A közép-európai gazdasági térség - benne Szlovénia és Magyarország - gyorsabban jön ki a válságból, mert kitartottak, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek és munkában maradtak az emberek – mondta a miniszterelnök a szlovéniai Celjében.

A kormányfő az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján tartott beszédében kiemelte: mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására - jelentette ki. Megjegyezte: a vásáron Magyarország 525 négyzetméteren állít ki, itt van 26 magyar cég.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyarok és a szlovénok történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre. "Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk", és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben.

Orbán Viktor kifejtette:

új világgazdasági korszak kezdetén vagyunk, "a világjárvány felforgatta az életünket, nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági válságot is okozott".

A tavalyi év a világgazdaság "fekete éve" volt, globálisan 114 millió ember elvesztette az állását, 42 százalékkal estek vissza a beruházások és a világkereskedelem volumene több mint 5 százalékkal csökkent. Hozzátette: gyárak százait bezárták, nagy és erős nemzetközi vállalatok kapacitás-leépítésre kényszerültek, sok nemzetközi cég drámaian visszafogta tevékenységét, vagyis a világgazdaság minden szegmensében alapvetően alakultak, alakulnak át az erőviszonyok.

Úgy vélte, az idén megkezdődött új világgazdasági korszak rendkívül éles versennyel indul, amely a termelési kapacitások világszintű újraelosztásáról szól. A gyárakat ugyanis nem ott indítják újra, ahol bezárták őket, a kapacitások nem automatikusan ott épülnek újra, ahol korábban voltak - mutatott rá.

A kormányfő kiemelte: a befektetők új, nagyobb sikerrel kecsegtető helyszíneket keresnek, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe. Azok az országok és térségek indulnak jó eséllyel, amelyek kitartottak a válság alatt, volt stratégiájuk, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek, és amely országokban munkában maradtak az emberek - magyarázta. Hozzáfűzte: a közép-európai gazdasági térség - benne Szlovénia és Magyarország - ilyen hely.

Arról is beszélt, hogy a magyarok számára Szlovénia sohasem a Nyugat-Balkánhoz tartozott, a magyar gondolkodásban ugyanis létezik egy nagy közép-európai gazdasági tér, amely "a lengyel tengerparttól húzódik le ide az Adriáig, egy kultúrkör, egy gazdasági térség, egy nagy közép-európai gazdasági térség, amely az igazi hátországát és biztonságát adja azoknak az országoknak", amelyek itt vannak. Ezért "mi Szlovéniára mindig, mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk" és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben - mondta.

Közölte: Szlovénia első félévi gazdasági számai ezt világosan bizonyítják. Janez Jansa miniszterelnök és kormánya megteremtette a feltételeit annak, hogy Szlovénia "fantasztikus sebességgel térhessen vissza a korábbi gazdasági teljesítményének színvonalához" - fogalmazott.

Orbán Viktor kitért arra, hogy az elmúlt években a két ország együttműködése új dimenzióba került. Mióta Janez Jansa vezeti Szlovéniát,

"a szlovén-magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál"

- mondta.

Úgy látja, az idén minden bizonnyal megdől a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogják elérni. A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózatok összeköttetése, közös alapot hoztak létre a határmenti térségek fejlesztésére, nemzetközi tesztfolyosót építenek az önvezető autók tesztelésére, Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózatok összekötésére, a legnagyobb magyar vállalatok pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemanyagellátásban is - közölte.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar-szlovén kereskedelmi mérleg Szlovéniának pozitív, a két ország közötti kereskedelemben Szlovénia nyer. De a volumennövekedés jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mérleg mellett is Magyarország érdekelt a kereskedelmi volumen növelésében - mutatott rá.

Megjegyezte: 46 szlovén cég működik Magyarországon, várják a többit is.

A szlovén kormányfő gratulált Magyarországnak

Janez Jansa szlovén kormányfő megköszönte, hogy Magyarország Szlovéniát gazdasági szempontból is partnerként ismeri el. Reményének adott hangot, hogy tovább mélyítik a gazdasági együttműködést. Mint mondta: a két országot nagyon szétágazó mély baráti kapcsolat köti össze.

Szlovénia az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, jövőre pedig nemzetközi elismerésének 30. évfordulóját, Magyarország pedig az elsők között ismerte el, és azóta is jó baráti kapcsolatot ápol vele – hangsúlyozta Jansa.

Jansa szerint az ilyen vásárok jó hatással vannak a gazdaságra.

"A digitális átállás ellenére nem pótolhatja semmi az emberi és üzleti kapcsolatokat" – jelentette ki.

A szlovén kormányfő azt hangoztatta, hogy sok pénzt fektettek vakcina beszerzésébe, s kár volna ezt nem kihasználni. A koronavírus-járvány ugyanakkor feltárta a gazdaság gyengeségeit, ezért a kabinet gazdaságélénkítő csomagokat dolgozott ki.

A szlovén gazdasági növekedés jelenleg 65 százalékkal haladja meg a tavalyi visszaesés idején mért adatot, és a következő évre is jók a gazdasági előrejelzések. A második negyedévben rekordmagas volt a gazdasági növekedés, rekordalacsony a munkanélküliség és magas a foglalkoztatás. A sikeres együttműködés számokban is kifejezhető: az idei év első öt hónapjában több mint ötmilliárd euró volt a kereskedelmi forgalom – fejtette ki Jansa.

A szlovén kormányfő egyben gratulált Magyarország gazdasági fejlődéséhez. "Csodálatra méltó, amit produkál"

– fogalmazott, és sok sikert kívánt a schengeni határok védelméhez is, amely szerinte elengedhetetlen a stabilitáshoz és a biztonsághoz.

A visegrádi együttműködéssel kapcsolatban elmondta: a közép-európai térség a kontinens középpontjába került, és más szempontból is nagy erőt képvisel.

A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyás után rendezik meg Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásárt, a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti eseményét, amelynek partnerországa 2021-ben Magyarország. A szeptember 15-19. között tartott rendezvényen Magyarország díszvendégként mutatkozik be, az érdeklődők megismerhetik a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai termékeket és értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső legsikeresebb és legjelentősebb magyar vállalatokat.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018