INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

élhető

város

koronavírus

Már nem Bécs a legélhetőbb város

Már nem Bécs a legélhetőbb város

Infostart

Általánosságban véve romlott a városok élhetősége a pandémia miatt, az első helyre most egy új-zélandi város került fel.

A koronavírussal továbbra is küzdő világban az új-zélandi Aucklandet találta a legélhetőbb városnak a The Ecinomist Intelligence Unit (EIU), írja a CNBC. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy a városnak a vírus ellenére is sikerült nyitva tartania iskoláit, színházait, éttermeit és egyéb intézményeit az adatfelvétel időpontjában a jó járványkezelésnek köszönhetően. Tavaly Új-Zélandon is szigorú lezárásokat vezettek be a vírus terjedésének lassítása érdekében, és volt olyan időszak is, amely alatt határaikat is lezárták a nemzetközi utazók előtt.

Az idei toplistán az ázsiai-csendes-óceáni régió városai dominálnak, így néz ki az élmezőny élhetőségi indexszel kiegészítve:

  • Auckland, Új-Zéland (96.0)
  • Oszaka, Japán (94.2)
  • Adelaide, Ausztrália (94.0)
  • Wellington, Új-Zéland (93.7)
  • Tokió, Japán (93.7)
  • Perth, Ausztrália (93.3)
  • Zürich, Svájc (92.8)
  • Genf, Svájc (92.5)
  • Melbourne, Ausztrália (92.5)
  • Brisbane, Ausztrália (92.4)

Az élhetőségi index 30 különféle minőségi és mennyiségi szempont alapján rangsorolja a városokat: ezek között megtalálható a stabilitás, a kultúra, az egészségügyi ellátás, az oktatás és az infrastruktúra is. A pandémia miatt idén ezek plusz indikátorokkal bővültek, mint például az egészségügyre gyakorolt nyomás vagy a tömegrendezvények látogatása körüli megszorítások.

Simon Baptist, az EIU vezető közgazdása szerint

egyértelműen tetten érhető a pandémia hatása az idei eredményre.

"A koronavírus miatt elég nagy változások történt a top 10-ben, de az egész ranglistán is" - mondja. Azok a városok, amelyekben lezárások voltak érvényben az adatfelvétel kora tavaszi időpontjában, vagy amelyekben épp ekkor emelkedtek az esetszámok, hátrébb csúsztak a listán, mint ahol általában vannak - az európai városokat ez nagyban érintette. Bécs emiatt végzett sokkal rosszabbul, mint szokott, a 2019-es éllovas ezúttal 12. lett. Ausztrália, Új-Zéland és Japán relatíve nyitva maradt, és ez látszik az eredményeken. A legnagyobb nyertes Honolulu volt, amely a 14- helyre kapaszkodott fel, 46 helyet ugorva. Ázsia összességében amellett, hogy sok nagyon élhető várossal szerepel a listán, nagyon sok kifejezetten élhetetlennel is. A legélhetetlenebb város továbbra is a szíriai Damaszkusz, a nigériai Lagost és Pápua Új-Guinea fővárosát, Port Moresbyt megelőzve.

A listát évente kétszer frissítik: a következő alkalom azért is érdekes lehet, mert jelenleg Európa és Észak-Amerika már nem annyira érintett, Ázsiában viszont több területen is emelkedtek az esetszámok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018