INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

varga mihály

költségvetés

koronavírus

pénzügyminisztérium

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án.

Varga Mihály: a 2022-es Magyarország újraindításának költségvetése

Infostart

A kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel és 3 százalékos inflációval számol a jövő évi büdzsé tervezetében.

Varga Mihály pénzügyminiszter átadta a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének.

A tárcavezető kiemelte:

ez Magyarország újraindításának költségvetése.

Emlékeztetett arra, hogy már hetedik éve kialakított gyakorlat, hogy tavasszal nyújtják be a büdzsé tervezetét és ekkor vitázhat róla a parlament. Ezúttal még fontosabb, hogy a gazdaság szereplői, a családok, az emberek időben tudjanak tájékozódni arról, hogy milyen gazdaságpolitikai elvek, milyen pénzügyi, fiskálispolitikai szempontok vezérlik a kormányt. A gazdaság újraindítása akkor lesz eredményes, ha ezért a célért a kormány a családokkal, a vállalkozásokkal, az emberekkel együtt dolgozni tud – tette hozzá.

A kormány gazdaságpolitikája a rendkívüli helyzetben sem változott, annak középpontjában a munkahelyek megőrzése, új munkahelyek létrejöttének támogatása, a családok segítése, az adók csökkentése, a beruházások ösztönzése áll, ebből a szempontból nincs forradalmi újdonság – emelte ki Varga Mihály, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt években is ez a négy tartópillér, a munkahelyek, a családok, az adócsökkentés, a beruházások voltak.

Hangsúlyozta: a gazdasági újraindítási akcióterv lehetővé teszi, hogy mindenki talpra álljon, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, aki elveszítette állását, az új munkahelyet kapjon, míg a bezárásra kényszerült vállalkozók újranyithassak, sőt fejleszteni tudjanak. Elmondta, hogy

7308 milliárd forint van betervezve a gazdaság újraindítási céljaira.

Varga Mihály közölte, hogy a tervezet maradéktalanul megfelel a kormány által meghatározott hat legfontosabb célnak:

  • családok támogatása,
  • a gazdaság újraindítása,
  • a 13. havi nyugdíj visszaépítése,
  • 25 év alattiak szja-mentessége
  • munkáltatói adóterhek további csökkentése
  • munkahelyteremtéshez és beruházások támogatásához szükséges források biztosítása

A legfontosabb számok 2022-re:

  • dinamikus 5,2 százalékos gazdasági növekedés az idei, 4 százalék feletti után
  • 5,9 GDP-arányos hiánycél
  • 79,3 százalékos adósságráta, csökkenő tendenciával
  • infláció 3 százalék

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a tartalék 233 milliárd forint a kockázatok kezelésére.

Kifejtette továbbá, hogy az Egészségbiztosítási és Járvány elleni Védekezési alap 3620 milliárd forintot tartalmaz, ezzel biztosítják az egészségügyi és járványügyi kiadásokat, ha még azokra 2022-ben is szükség lesz.

A nyugellátások tervezett összege 4170 milliárd forintra emelkedik, 3 százalékos nyugdíjemeléssel számolva. Emellett 166 milliárd forint van elkülönítve a 13. havi nyugdíj első kétheti részének kiutalására, továbbá a tervezett gyors GDP-növekedés miatt nyugdíjprémiumra is jogosultak lesznek az érintettek, erre 68,5 milliárd forintot hagynak.

Egészségügyre 2558 milliárd forintot tervezett jövőre a kabinet, ami 269 milliárddal magasabb az ideinél.

Az uniós fejlesztésekre 3001 milliárd forint áll rendelkezésre 2022-ben, ebből jelentős tételt tesz ki a Helyreállítási Alap.

A megkötött bérmegállapodás alapjén 2 százalékponttal tervezik csökkenteni a szociális hozzájárulási adó mértékét. A kormány 7,7 százalékos nemzetgazdasági bruttó béremeléssel számol.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, hogy a parlament június 11-én, vagy 14-én szavazhat a költségvetésről.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018