eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke tájékoztatást ad a szervezet 2019. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 2-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kiderült, hogy állnak anyagilag a legnagyobb önkormányzatok

Az ÁSZ a megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok, a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatok gazdálkodásának kockázatait értékelte

Az önkormányzatok pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövid távon rendszerszintű beavatkozást nem igényel - hangsúlyozta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a 66 legnagyobb önkormányzat pénzügyi kockázatait értékelő jelentést ismertetve.

Domokos László kiemelte, nem áll fenn az eladósodás rendszerszintű kockázata a 66 legnagyobb önkormányzatnál.

Az ÁSZ a Covid-19 világjárvány időszakában is ellátja a jogszabályokban előírt feladatait és - tekintettel a pandémia okozta társadalmi és gazdasági krízisre - nagy hangsúly helyez tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére - mondta az elnök.

Közölte, a számvevőszék január végén fejezte be az összes, tehát 3197 önkormányzat, továbbá 1284 önkormányzati hivatal integritásának, korrupció elleni védettségének értékelését. Domokos László szerint a koronavírus-járvány időszakában

erősödött a magyar önkormányzati rendszer korrupció elleni védettsége.

Emlékeztetett, a 2014-ig lezajlott adósságkonszolidációk eredményeként, továbbá az önkormányzatok feladatellátása átstrukturálásával a települések pénzügyi helyzete rendszerszinten helyreállt; az addig adósságot "termelő" alrendszer a fenntartható működés irányába mozdult el.

Az ÁSZ ugyanakkor a gazdálkodásból eredő veszélyek miatt továbbra is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok monitorizálására, a pénzügyi sérülékenységet okozó folyamatokra, az önkormányzati alrendszert veszélyeztető rendszeregyensúlyi kockázatokra annak érdekében, hogy a konszolidáció eredményei fenntarthatók legyenek - közölte.

Domokos László elmondta, a Magyar Államkincstár adataira alapozott önkormányzati kockázati megfigyelő rendszerrel, az úgynevezett ÖKOMER-módszerrel a 66 legnagyobb önkormányzat kockázatait értékelték a pénzügyi gazdálkodás, az eladósodás és a vagyongazdálkodás területén. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzésük közvetve minden embert érint, hiszen a legnagyobb önkormányzatokkal, az általuk biztosított közszolgáltatásokkal valamilyen módon mindenki kapcsolatban áll.

Az ÁSZ értékelése során arra a következtetésre jutott, hogy az önkormányzati alrendszert érintő adósságkonszolidáció eredményeinek fenntarthatósága 2018-2019-ben a kialakított jogszabályi környezetben biztosított volt.

A működési jövedelem fedezetet biztosított a felhalmozási költségvetés 2019. évi negatív egyenlegére, valamint a hitelek törlesztésére is, azonban a külső források visszafizetési kötelezettségének növekedése, az elindult fejlesztések finanszírozása és a kapcsolódó fenntartási kiadások kockázatforrást jelentenek az értékelt önkormányzatok eladósodására, ezért e kockázatok kezelése odafigyelést igényel - áll az ÁSZ csütörtökön közzétett jelentésében.

Domokos László szerint a vizsgált önkormányzatoknál az eladósodás rendszerszintű kockázata nem állt fenn. A legnagyobb önkormányzatok pénzügyi pozíciója az ellenőrzött időszakban ugyan romlott valamelyest, a vagyon növekedése a felmerülő pénzügyi kockázatokat mérsékelte, az eszközpótlásról az önkormányzatok gondoskodtak - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint az ÁSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében - "figyelemmel a Covid-19 világjárvány miatt megváltozott körülményekre, az arra adott válaszok tekintetében" - az önkormányzatoknak értékelniük és kezelniük kell a kockázatokat.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×