eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Thomas Ulrich Pixabay

Tudott a Facebook az adatszivárgást okozó hibáról, mégsem tett ellene

Csak idén áprilisban derült fény arra, hogy két évvel ezelőtt rengeteg, pontosan 533 millió Facebook-felhasználó adatai szivárogtak ki: az ezzel kapcsolatos, magyarokat is érintő kérdésekről Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napjának alapítója beszélt az InfoRádióban.

Az internetre felkerült, a kiszivárgott adatokat tartalmazó lista tanúsága szerint 377 ezer magyar adatai is kikerültek két éve a Facebooktól: jelszavak nem, de emailcímek és születési évszámok igen, amelyeket más adatbázisokkal összekapcsolva már fel lehet használni visszaélésekre, mondta Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napjának alapítója az InfoRádióban.

További személyes adatokat, a profilokon megadott munkahelyeket, telefonszámokat, születési évszámokat ügyesen használva sok kellemetlenséget és adott esetben akár anyagi kárt is lehet okozni a felhasználóknak, vélekedett a szakértő, aki szerint van még érdekes kérdés az ügyben.

"Ha ez 2019-ben történt, akkor hogyan nem értesült erről a világon félmilliárd ember? Már az Amerikai Egyesült Államokban is hoztak olyan törvényt, mely szerint erről értesíteni kell a felhasználókat. Hogyhogy erről nem értesítettek senkit?"

– tette fel a kérdést Keleti Arthur. A közösségi oldal reakciója szerint erről azért nem értesítettek, és azért nem is fognak a jövőben sem értesíteni senkit, mert az esemény valójában nem adatszivárgás volt. Az eseménysorozattal kapcsolatos belső levelezés rávilágít arra, hogy az adatszivárgás kapcsán igyekeztek átpozicionálni szerepüket.

"Véletlenül rossz helyre küldtek ki egy emailt, mi pedig megismertük ebből, hogy mi a Facebook kommunikációs stratégiája rövid és hosszú távon arra, hogy mit kezdjen a szituációval. Úgy próbálják meg a helyzetet konszolidálni, hogy azt mondják: egy scrapingnek nevezett megoldással szerezték meg a hackerek az adatokat, ami valójában iparági probléma, nem adatszivárgás. A figyelmet abba az irányba próbálják terelni, hogy ilyenkor mit tesz egy szolgáltató, milyen technológiákkal próbálja meg elkerülni a jövőbeli hasonló eseményeket" – fogalmazott Keleti Arthur.

Érdekesség ugyanakkor, hogy már két évvel a szivárgást megelőzően is jelentették azt a hibát a Facebooknak, amely révén az adatok megszerezhetők voltak. Akkor a Facebook azt mondta,

ezt nem tartja feltétlenül hibának

és így nem is fizet az erre rámutató etikus hackereknek, ugyanakkor egy ugyanilyen hibáért az Instagram, a Facebook "rokona", mégis fizetett – mondta el a szakértő.

Ha még nem tette meg, könnyen ellenőrizheti, hogy az ön adatai is kikerültek-e a szivárgás során: ezen a weboldalon az adatbázis egy butított verzióját programozták olyan keresővé, amely mobiltelefonszáma vagy Facebook-azonosítója használatával meg tudja mondani, az ön adatai érintettek-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×