INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

székhely

koronavírus

opten

home office

vállalkozás

A nagyok közül is több vállalat költözött a tulajdonoshoz a járvány miatt

A nagyok közül is több vállalat költözött a tulajdonoshoz a járvány miatt

Infostart

Magyarországon a vállalkozások jelentős része a tulajdonosok lakcímén működik, a koronavírus-járvány alatt pedig még növekedett is az arány egyes szegmensekben.

A magyar cégbázis igen jelentős része kis- és mikrovállalkozás. Sok esetben a kisebb vállalkozásoknál kezdetben nincs lehetőség, és nincs is igazán igény külön iroda fenntartására, így részben természetes, hogy a hazai társas vállalkozások 37 százalékának székhelye megegyezik a tulajdonosok címével – írja a Napi.hu.

A lap hangsúlyozza: a székhelycím és a tulajdonosi lakcím egyezése nem jelenti feltétlen azt, hogy a munkavégzés is a lakhelyen zajlik. A székhely azonban jelentős szerepet tölt be mind gyakorlati, mind adminisztrációs, mind cégjogi értelemben, így komoly jelentősége lehet, ha egy tulajdonos a saját címén működteti a vállalkozást.

Új nehézségek

Az elmúlt egy évben a pandémia az otthoni munkavégzés szempontjából egy új időszakot hozott. A home office jelenség azonban extra nehézségeket generálhatott az olyan felállásokban, ahol nem a munkavállaló maradt távol az irodától, hanem az iroda helyszíne eleve egybe esett egy–egy család lakhelyével. Ilyenkor ugyanis az ügyfelek esetenként rögtön egész családokkal kontaktálhattak.

Ennek fényében különösen érdekes kérdés, hogy a lakcímekre bejelentett vállalkozások aránya hogyan változott az elmúlt időszakban – jegyzi meg a portál. Az elmúlt egy év nagységrendi változást ugyan nem hozott az arányok alakulásában, annál érdekesebb viszont a változások iránya: a nagyobb vállalkozások közül többen döntöttek úgy, hogy érdemesebb összekötni a székhelyet és a lakcímet. Arányaiban az 1 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállaltok körében a legnagyobb a változás, ahol a vállalkozások 0,4 százaléka döntött így.

Ezzel ellentétes a legkisebb vállalkozások esetén az irány, ahol 0,8 százalékkal csökkent a tulajdonosi lakcím/székhely egyezés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018