eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: hozzuk létre a Tehetségek Minisztériumát!

A jegybankelnök úgy látja, az elmúlt ötszáz évben a tőke mozgatta a technológiát, a tudást és a tehetséget. Most fordulat állt be, a tehetség dominál.

Ha az elmúlt 500 év sikereinek kulcsa a pénzvagyon tőkévé alakítása volt, akkor a most induló korszak kulcsa a tehetség bevonása a tudás, a technológia és a tőke legjobb kombinációinak létrehozásába – írta Matolcsy György jegybankelnök a növekedés.hu portálon A 4T modell című írásában.

A jegybankelnök cikkében úgy fogalmazott, hogy "ma egy új reneszánsz korszakban hajózunk és egy új szellemi forradalom, a hosszútávú fenntarthatóság forradalma felé tartunk, miközben a nagy földrajzi felfedezések helyére a nagy technológiai áttörések léptek".

Hozzátette: ma is mintha ugyanaz a négy forrás lenne a siker kulcs, mint korábban, egy döntő különbséggel: megfordult sorrend.

A most véget érő 500 éves korszakban a négy sikertényező sorrendjét a tőke vezette, mozgatva a technológiát, a tudást és a tehetséget. Most már a tehetségek mozgatják a másik hármat.

A jegybankelnök írásában vizsgálja a magyar és a térségi felzárkózások sikerének lehetséges mintáit. Elsőként szerinte legalább nyolc dolgot érdemes jól megoldani az országban rejlő tehetségtőke gondozása érdekében. A döntőnek a korai felismerést nevezi a tehetséget illetően még családi körben, majd később a közösségekben.

Felvetette, hogy új kormányzati felfogásra van szükség, az indiai Jóga Minisztérium és az Emirátusok Boldogság Minisztériuma mintájára itthon

Tehetség Minisztériumra lenne szükség.

A tudás felhalmozása érdekében is legalább nyolc lépésre van szükség szerinte, amiket keverni kell az előző lépésekkel. A tudás köztulajdonához teljes és ingyenes hozzáférést kell adni minden kicsi és nagyobb állampolgárnak – írta.

Matolcsy György szerint minden családnak alanyi jogon, ingyenes internet hozzáférésre van szüksége. Teljeskörű, versenyképesség-központú felsőoktatási reformra van szükség. Minden felsőoktatási intézmény saját 5-15 éves vízió alapján működjön, építsen stratégiát és menetrendet a jövőkép céljainak elérése érdekében – írta.

A korszak technológiai forradalmaiban az új beszállási pontok legalább 8 területen már láthatóak: az első a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia hasznosítása. Ezt az új közlekedési és járműipar kiépítése követi, ezen belül a villamosautó és az önvezető járművek forradalma. Matolcsy felsorolása szerint az új egészségipar kiépülése a harmadik beszállási pont, amely teljesen átalakítja mindenki, különösen az idősebb nemzedékek életét.

Matolcsy György szerint az új korszak gazdasági növekedése is tőkeintenzív, a sikerhez egyszerre kell dinamikus hazai tőkefelhalmozás, tőkeimport és tőke-kifektetés. Itt is legalább 8 területen kell sikeresnek lenni szerinte. Az első kettő szerint ösztönözni érdemes a belföldi megtakarításokat pozitív reálhozamú pénzügyi befektetési formákkal és intézményekkel, valamint negatív reálkamatú hitelekkel érdemes ösztönözni a vállalkozói beruházásokat. Erős kormányzati befektetési programokat kell működtetni, részvételi lehetőséget adva a magánvállalkozásoknak. A pénzügyi rendszer elsőrendű céljává kell tenni a megtakarítások és hitelek tőkévé válthatóságát, valamint a "holt" tőkeelemek bevonását az üzleti körforgásba.

Ahogy Ray Charles ajánlja, egyet mindenképpen kerüljünk el: "Ne menj visszafelé! Ott már voltál" - összegezte a jegybankelnök.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×