eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bezárt olasz étterem Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.
Nyitókép: Balázs Attila

Már 125 ezer dolgozónak kértek bértámogatást

Az érintett munkavállalók közel 60 százaléka után a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások igényeltek ágazati bértámogatást - közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A járványhelyzetben a munkahelyek megtartását szolgáló programban mintegy 99 százalékon állnak a kifizetések, több mint 51 milliárd forint már a vállalkozások számláira került - közölte a tárca.

Az ágazati bértámogatási program a koronavírus miatt működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő szektorok vállalkozásainak talpon maradását szolgálja. A pénzügyi hozzájárulás havi mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz bruttó 251 100 forint lehet. A vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja - erősítette meg az ITM közleménye.

Bodó Sándor kifejtette: mostanáig közel 19 ezer vállalkozástól érkezett be kérelem összesen 125 ezer munkavállalóra, ami azt jelenti, hogy

a cégek átlagosan 6-7 munkavállalóra igénylik az ágazati bértámogatást.

A támogatottak közel 60 százaléka a vendéglátás, több mint 14 százaléka a szálláshely szolgáltatás nemzetgazdasági ágban dolgozik. A legtöbb munkavállalóra a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében kértek támogatást. A lehetőséget a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban március 8-tól újabb szektorokra terjesztették ki, e körben már mintegy 6 ezer munkavállalóra nyújtottak be kérelmet - részletezte az államtitkár.

A március 8-tól érintett vállalkozásoknak továbbra is március 31-ig lehet benyújtani a kérelmeiket, a minél gyorsabb folyósítás érdekében. A részletes feltételek a munka.hu oldalon olvashatók. A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelmeiket, amelyek elbírálása folyamatosan zajlik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×