eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: molnarpeter.hu

Bravúrok sorozata: elérte a 100 méteres magasságot a MOL Campus

Már csak néhány emelet hiányzik a majdan 28 emeletes székházból.

A Market Építő Zrt. 2018 októberében tette le Budapest egyik új, meghatározó épülete, a MOL Campus alapkövét, most pedig újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az építkezés: a székház elérte a 100 méteres magasságot – írja a magyarepitok.hu.

Az épület tervei a nemzetközileg jegyzett londoni Foster+Partners és a magyar Finta Studió kollaborációjában születtek. A MOL Campust 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméteres alapterülettel alakítják ki: ez akkora, mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé.

A teljes épület alaplemezébe 12 800 köbméter betont dolgoztak be, amely megközelítőleg 2000 mixerautónyi mennyiség. Ebből a toronyépületrész alatti, 4400 köbméteres alaplemezt egy ütemben kellett önteni, 6 rétegben, melynek teljesítése 4 betonpumpa és 2 tartalékpumpa bevonásával, több mint 600 mixerfordulóval, éjjel-nappali betonozással, 42 óra megállás nélküli munkával sikerült: ez egyedülálló magasépítési bravúr Magyarországon!

A magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, úgynevezett szélpajzs-rendszert kellett alkalmazni, ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja, és 200 tonna zsaluzatból épült meg. A rendszer a toronyrész három legfelső szintjét körbeölelve védi a magasban dolgozókat, és a hidraulika segítségével folyamatosan kúszva felfelé követi a szerkezetépítés készültségét.

Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben magasítják, és ezáltal több szinten rögzítik őket az elkészült szerkezethez. A legmagasabb toronydaru 163,5 méteres lesz, melynek fülkéjét már lifttel közelítheti meg a kezelő. A kivitelezési időt csökkenti, hogy a torony szerkezeti gerinceként szolgáló két magot kúszózsalurendszerrel építik.

Magyarországon szintén egyedülálló módon 120 méter magasságban teherfelvonót építenek ki, segítve ezzel a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy közel 80 tonnás daruszerkezet is építenek.

Az építkezés monumentalitását jól érzékeltetik az alábbi számadatok is:

  • az épület alá 220 darab 100 méteres, az épület mellé pedig 90 darab 120 méteres talajszondát fúrtak le, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent,
  • a teljes székházba több mint 62 ezer köbméter betont dolgoztak be,
  • a vasbeton szerkezetekbe több mint 6800 tonna betonvasat építettek be,
  • szerkezeti acélként több mint 2500 tonnát emelnek a helyére,
  • a homlokzatra a projekt végére összesen 5500 darab üvegpanelt építenek be,
  • a pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelem fogja csökkenteni a ház energiafogyasztását.
  • az épületbe több mint 1 000 000 méter kábelt húznak be,
  • 7 lépcsőház épül, ami összesen 2633 lépcsőfokot jelent.

Az épület 2022-re készül el. További képek itt!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×