eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: PIxabay

Kamara: nagy bajba kerülhetnek a gazdálkodók

Kettős mércét emleg a NAK, amely szerint nem megfelelő termékek is kerülhetnek Európába.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai Mersocur-országok közötti kereskedelmi megállapodást, az ugyanis ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlására, az uniós gazdálkodók tönkretételére vezethet.

A több mint 23 millió európai gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet képviselő COPA-COGECA más szervezetekkel együttműködve kampányt indított a megállapodás jelenlegi formája ellen - közölte a kamara.

A kampányban felhívják a figyelmet arra, hogy a megállapodás mezőgazdasági fejezete számos hátránnyal jár, különösen az amúgy is érzékeny ágazatokban. A Mercosur-országokból (Mercosur: Dél-amerikai Közös Piac, tagja Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay, társult tagjai Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador, Peru) importált baromfimennyiség megegyezik Dánia, Finnország és Svédország teljes termelésével - részletezték.

A közleményben arra is kitértek, hogy a megállapodás értelmében Európa olyan cukrot és etanolt importálna, amely nem felel meg a gyártási szabványainak. Brazília 27 olyan gyom- és rovarirtót használ, melyeket Európában betiltottak - mutattak rá.

A kettős mérce teljesen érthetetlen, és azzal jár, hogy a termelés átkerül olyan országokba, ahol a gyártási szabványok meghatározására nincs ráhatása Európának

- összegezték.

Felidézték: az Európai Tanács portugál elnökének beiktatását követően újraindultak az EU és a Mercosur-országok közötti kereskedelmi megállapodás ratifikálására vonatkozó tárgyalások.

A NAK a COPA-COGECA szervezettel közösen a közlemény szerint felhívta az Európai Parlament figyelmét arra, hogy emelje fel a hangját a megállapodás ellen, védje a magyar, illetve az uniós gazdálkodók és a fogyasztók érdekeit.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×