INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

szálláshely

albérletpiac

apartman

koronavírus

A rövid távra kínált lakások felének lőttek a fővárosban

A rövid távra kínált lakások felének lőttek a fővárosban

Infostart

A koronavírus-válság elején még sokan kivártak, most viszont azt látni, hogy a rövidtávú szálláshelykiadók legalább a fele áttért a hagyományos albérletpiacra. A Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint az albérletárak a nyár végétől, a felvételi ponthatárok közzétételétől kezdhetnek el is ismét mérsékelten emelkedni.

Schumicky Balázs véleménye szerint a budapesti rövidtávú szálláskiadás helyzete jelenleg rendkívül bizonytalan. Nagyon sok az ismeretlen tényező számukra, így azt sem tudni, hogy mikor oldják föl az államok az utazási korlátozásokat, de várhatóan az intézkedések közül erre kerül majd utoljára sor. Emiatt először a belföldi turizmus kezdhet élénkülni, majd ezt követően térhet magához a nemzetközi turizmus.

Mint mondta, a feloldásnak több összetevője van. Fontosnak nevezte, hogy Magyarországon és a küldő piacokon milyen gyorsan és mennyien lesznek beoltva a koronavírus elleni vakcinával, és hogy vajon hogy lesz-e olyan uniós szintű szabályozás, amely többlet jogokat biztosít a már beoltottak számára.

A bizonytalansági faktorhoz kapcsolódik az is, hogy meg lesznek-e tartva az idei évben az elmaradt rendezvények.

Hiszen a rövidtávú szálláshelykiadók bevétele szempontjából a Sziget Fesztivál, a Forma–1 vagy a szeptemberi Eucharisztikus világkongresszus is meghatározó.

A nagyobb hirdetési platformokon azt látható, hogy a rövid távú kiadásra kínált lakások fele eltűnt, de a megmaradtak forgalma is gyakorlatilag lenullázódott. Viszonyításképpen, a járvány előtti csúcsidőszakban 15-16 ezer lakást kínáltak rövidtávú szálláskiadásra a fővárosban – ismertette a Növekedés.hu-nak.

A hiteltörlesztési moratórium bevezetését óriási könnyebbségnek tartja, aminek köszönhetően a lakások tömeges eladása elkerülhetővé vált. A szakember elmondta, tapasztalatok szerint a koronavírus-válság elején még sokan kivártak, most viszont az látható, hogy a rövidtávú szálláshelykiadók legalább fele áttért a hagyományos albérletpiacra.

A kereslet viszont nem tud lépést tartani a kínálattal, így a hosszú távú albérletárak nyomottabb szinteken mozognak.

Schumicky Balázs – mások mellett – arról is beszélt az interjúban, nagy segítség lenne a későbbiekben, ha a turizmus visszatérésével egy ideig fennmaradna, hogy nem kell a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást megfizetnie az érintett adózói körnek. A legkisebb szálláshely-üzemeltetők számára a tételes átalányadó elengedése és az önkormányzati építményadó mérséklése jelentene nagyobb könnyebbséget, erre azonban sok esélyt nem lát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018